Spojené arabské emiráty (SAE) vydaly provozní licenci pro první atomovou elektrárnu v arabském světě. Na obzoru je tak spuštění jaderné elektrárny Barakah v emirátu Abú Zabí, kterou staví společnost Korea Electric Power Corporation (KEPCO). Původně měla zahájit provoz v roce 2017, spuštění prvního reaktoru však bylo několikrát odloženo.

Elektrárna by tak mohla začít vyrábět elektřinu ještě do konce letošního roku. Do roku 2050 má pokrývat 6 procent poptávky po elektřině v zemi.

Provozovatelem elektrárny, který získal licenci na provoz na 60 let, je společnost Nawah Energy. Ta nyní může začít s přípravami na komerční provoz. Zkušební provoz potrvá několik měsíců.

Spojené arabské emiráty jsou důležitým producentem ropy a členem Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC), své energetické zdroje ale chtějí rozšířit.

Země se rozhodla postavit jadernou elektrárnu, aby uspokojila rostoucí poptávku po elektřině a měla více ropy na vývoz.

Po dokončení by elektrárna Barakah měla mít čtyři stejné reaktory s celkovou kapacitou 5 600 megawattů.

Nawah Energy teď může začít do prvního reaktoru nakládat jaderné palivo, což potrvá dva až tři týdny. Následně provozovatel musí provést testy.

Pak musí provozovatel provést zkoušky a do května nebo červa by mohl zahájit počáteční produkci elektřiny. Dosažení plné kapacity potrvá osm až 12 měsíců, pokud během testů nenastanou nějaké komplikace.

Spojené arabské emiráty jsou členem Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC). Své energetické zdroje však chtějí rozšířit. (pel)