Německo připravuje nový mechanismus přidělování migrantů členským zemím EU. (Ilustrační foto: archiv)

Německo připravuje nový mechanismus přidělování migrantů členským zemím EU. Návrh reformy azylového systému REU schválený vládou kancléřky Angely Merkelové počítá s tím, že ilegální migranti, kteří projdou úvodními stupni posouzení, by měli být přerozdělováni do jednotlivých členských zemí EU.

Týdeník Der Spiegel napsal, že na tom, jak by mělo vypadat azylové řízení v EU, se shodla berlínská vládní koalice vedená kancléřkou Merkelovou, když s drobnějšími úpravami přijala návrh ministra vnitra Horsta Seehofera (CSU).

V některých pasážích jednotlivé resorty Seehoferův podklad zpřísnily, napsal Spiegel.

Německá vláda kancléřky Merkelové požaduje, aby už na vnější hranici EU docházelo k „předběžnému vyhodnocení“ uchazečů o azyl, a to co možná nejrychleji.

Každý, na něhož se nebude vztahovat ochrana, by měl být odmítnut a navrácen zpět.

Ten, kdo má naději na uznání žádosti, by měl být po patřičném řízení přidělen do jednotlivých zemí EU. Přitom by měl být brán zřetel na počet obyvatel a ekonomickou sílu dotyčných zemí, do kterých bude ten který migrant přidělen.

Návrh údajně nezmiňuje povinné kvóty ani princip dobrovolnosti v přijímání uprchlíků.

Při přerozdělování migrantů se schválenou žádostí o azyl se mají zvážit i „priority“ uprchlíků hledajících ochranu, například zda v některém ze států Unie žijí jejich příbuzní, píše se v dokumentu německé vlády, který nyní putuje ke schválení do Bruselu.

Sociální dávky dávky budou podle tohoto návrhu dostávat migranti jen od státu, do kterého budou „přiděleni“. Tím se má zabránit tomu, že se azylanti budou nekontrolovatelně pohybovat po celé Evropské unii.

Nové schéma přerozdělování migrantů připravené německou vládou však – pokud jde o sociální dávky – počítá s výjimkami. V „mimořádně vážných případech“ by uvedené pravidlo o přísnějším přidělování sociálních dávek neplatilo. (sfr)