Česká republika nepřijme uprchlické sirotky z Řecka. Podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) by Česko mohlo přivézt Afghánce a Pákistánce ve věku od 16 do 18 let, což považuje za bezpečnostní riziko. Řecko navíc ani do Česka nedodalo požadovaný seznam 40 dětských běženců, kterým by mohla česká strana pomoci.

Hamáček to uvedl v televizním pořadu Partie.

„Řecká strana jasně řekla, že nám žádný seznam 40 dětí nepošle, že se to musí řešit individuálně. Upozornila na to, že malé děti jsou v nějakých integračních programech na řecké straně, tudíž nejsou volné,“ sdělil Hamáček.

Podle něj by bylo možné do ČR přivézt z Řecka afghánské či pákistánské chlapce mezi 16 a 18 lety.

„Řekové sami říkají, že jejich umístění do rodin není realistické. Upozorňují na to, že by to vyžadovalo umístění do nějakých speciálních ústavů. Nepřivezu do ČR osmnáctileté Afghánce, protože to pokládám za bezpečnostní riziko,“ řekl ministr.

Dodal, že věc tímto považuje za uzavřenou.

Řecko začátkem září vyzvalo ministry vnitra EU, aby členské země přijaly děti bez doprovodu z řeckých uprchlických táborů. Konkrétně Česko požádali o přijetí 40 dětí.

Hamáček (ČSSD) to označil jako snahu Řecka znovu vyvolat debatu o přerozdělování uprchlíků. Dodal, že v přesouvání sedmnáctiletých bez nároku na azyl po Evropě nevidí smysl.

S návrhem přijmout 50 syrských sirotků z řeckých táborů přišla už v roce 2018 europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL). Premiér Andrej Babiš (ANO) tehdy uvedl, že Česko žádné migranty přijímat nebude a uprchlíkům je potřeba pomáhat v jejich zemích.

Jeho plán vybudovat v Sýrii pro sirotky středisko však ztroskotal. (pel)