V Česku pracuje stále více cizinců. Jejich počet loni překročil 13 procent.

V Česku pracuje stále více přistěhovalců. Zatímco v roce 2010 byl podíl cizinců na zaměstnané populaci 6 procent, v roce 2018 stoupl na 12,4 procenta. A loni v pololetí dokonce přesáhl 13 procent. A třeba Ukrajinci, kterých je nejvíc, mají díky vládním kvótám automaticky vyšší plat než Češi na stejných pozicích. 

Uvedl to Český statistický úřad.

Většinu cizinců tvoří právě Ukrajinci, Slováci a Vietnamci. Významný podíl zaujímají také občané Ruska, Polska, Bulharska a Rumunska.

Celkově bylo koncem roku 2018 na území ČR registrováno 567 tisíc cizinců.

Téměř 290 tisíc připadalo na cizince s trvalým pobytem, 275 tisíc s přechodným pobytem, 2 500 bylo azylantů.

V ČR se více usazují lidé ze zemí mimo EU než sousedé ze stejného ekonomického prostoru.

„Masivní ekonomická migrace podpořená nedostatkem pracovních sil v posledním období narůstá zejména ze zemí EU. Díky menším administrativním překážkám tak občané především východoevropských zemí unie vytlačují pracovníky ze zemí mimo EU. Výjimkou jsou v tomto ohledu Ukrajinci, jejichž počty zejména v posledním období výrazně rostou,“ uvedla expertka ČSÚ Jarmila Marešová.

Počet zaměstnaných cizinců dosáhl koncem roku 2018 celkem 658,5 tisíce, z toho skoro 570 tisíc jsou zaměstnanci a zbytek živnostníci.

Zaměstnaných cizinců je přitom více než těch registrovaných. Část cizinců ze zemí EU, jako jsou třeba Slováci, zde totiž pracuje díky volnému pohybu osob v Unii a nepřihlásili se cizinecké policii. Té by správně měli hlásit pobyt po 30 dnech i lidé z EU.

Cizinci v ČR jsou většinou lidé mladšího středního věku, typicky mezi 30 a 40 lety. Menší počet žen je ještě o něco mladší než muži.

Největší podíl cizinců, 29,5 procenta, pracuje v průmyslu. Následují administrativní a podpůrné činnosti zahrnující také agenturní zaměstnávání se 17,6 procenta, dále velkoobchod a maloobchod s 10 procenty a stavebnictví s podílem lehce nad 9 procent.

Česká vláda navíc loni zdvojnásobila kvóty na počet pracovníků z Ukrajiny, a to ze 19 600 na nynějších 40 tisíc pracovníků. Ti navíc mají automaticky nárok na vyšší plat než Češi na stejných pozicích.

Podle Hospodářské komory ČR chybí aktuálně zaměstnavatelům v Česku půl milionu pracovníků. (pel)