Stát připravuje nový středočeský megaokruh se 400 kilometry nových dálnic. (Ilustrační foto: Twitter Vladimír Kremlík)

Ministerstvo dopravy plánuje vybudovat nový silniční megaokruh. Ten by měl rozšířit aktuální dálniční síť o 400 kilometrů. Nové dálnice by měly ulevit přetíženým komunikacím v okolí Prahy a středních Čechách. Stavby by mohly začít po roce 2030, hotovo by mohlo být v roce 2050. 

„Do pěti let by měla být zahájena podstatná většina staveb, které tvoří základní dálniční síť. Do deseti let by mělo být hotovo,“ uvedl ministr dopravy Vladimír Kremlík.

Stávající plán dálniční sítě zahrnuje zhruba 2 110 kilometrů, dostavěno z něj není stále kolem 800 kilometrů.

Nový dálniční okruh by měl mít celkovou délku 442 kilometrů, přičemž 396 kilometrů by mělo být zcela nových, dalších 46 kilometrů okruhu by měly tvořit trasy ze stávající dálniční sítě.

Čtyřproudové dálnice by tak propojily například Plzeň s Táborem a Humpolcem, dále by okruh pokračoval například k Poděbradům, Mělníku či Řevničovu až zpátky k Plzni.

Ředitelství silnic a dálnic ČR připravuje zadání podrobné studie k novým dálnicím. Hotová by měla být do konce příštího roku.

Příprava staveb by pak mohla začít v následujících deseti letech, se stavbou pak stát počítá po roce 2030 až do roku 2050.

Zatím není jasné, kolik by nové dálnice stály. S novými tahy však počítá i Národní investiční plán, který pro ně vyčlenil 290 miliard korun. Ministerstvo proto hledá nové zdroje financování staveb, mimo jiné i ze soukromých zdrojů.

V Česku je v současnosti v provozu zhruba 1 306 kilometrů dálnic. Zbývá tak dostavět skoro 800 kilometrů.

Vloni bylo v Česku zprovozněno 34 kilometrů nových dálnic. Letos stát plánuje otevřít 21 nových kilometrů. (pel)

Babišova vláda nestíhá stavět dálnice: Stát příští rok otevře pouze 21 kilometrů nových dálnic

Tankodromy v ČR: Česko má 6. nejhorší silnice v EU. Ekonomika tak přichází o miliardy ročně