Víte, jak funguje povinné ručení a proč bez něj nesmíte vyjet na silnici? A co zahrnuje havarijní pojištění? Rozdíl mezi těmito pojištěními se nemusí zdát velký, každé vás ale může zachránit v jiné situaci. Lepší je proto mít je uzavřené obě. Přinášíme proto užitečné informace o tom, k čemu obě pojištění slouží a proč je dobré si taková pojištění sjednat.  

Povinné ručení musí mít motoristé uzavřeno ze zákona – jde o zákonné pojištění odpovědnosti z provozu vozidla na silnici.

Jak funguje? Když způsobíte někomu jinému škodu na majetku nebo na zdraví svým vozidlem, bude se tato škoda řešit a vyplácet právě z povinného ručení. Škody na vašem vozidle nicméně nepokryje.

Jestliže vyjedete na silnici bez povinného ručení a zastaví vás policie, koledujete si o pěknou pokutu.

Ještě hůř to pak dopadne, když s nepojištěným autem nabouráte. Škody se mohou vyšplhat do milionů, je tak ve vašem zájmu si sjednat povinné ručení, které za vás škodu uhradí.

Kolik to bude stát

Pojistné za povinné ručení nemusí být nijak drahé, jednotná cena však neexistuje. Cena povinného ručení se stanovuje individuálně podle mnoha parametrů jako je technický stav vozidla, jeho značka, model i rok výroby a podle profilu řidiče, resp. pojistníka, tedy vás.

Pojišťovnu bude zajímat váš věk, bydliště i to, zda jezdíte bez nehod nebo často bouráte. To vše ovlivní cenu pojistného.

Věk řidiče je pro pojišťovnu důležitý z hlediska rizikovosti – pokud je vám méně než 25 let, patříte do skupiny tzv. rizikových řidičů. S bydlištěm je to stejné – v lokalitě, kde jsou nehody na denním pořádku, například v Praze, zaplatíte za povinné ručení více než v lokalitě, která nemá tak vysokou míru nehodovosti.

Jízda bez nehod vám pak přinese slevy na pojistném, tzv. bonusy, nebo si naopak v případě nehody připlatíte za tzv. malusy.

K čemu je havarijní pojištění

Havarijní pojištění vám zaplatí škody na vašem autě, a to nejen v případě, že nabouráte. Havarijní pojištění kryje také rizika jako je odcizení, poškození nebo zničení vozidla jak cizí osobou, tak vlivem přírodních podmínek a havárie.

Sjednat si můžete také další připojištění, například pojištění odpovědnosti, pojištění osob nebo zavazadel ve vozidle či například pojištění při srážce se zvěří.

Jaká je cena havarijního pojištění

Cena havarijního pojištění se stanovuje stejně jako v případě povinného ručení. Roli hrají faktory jako technické parametry vozidla, profil pojistníka, ale také výše spoluúčasti nebo pojistných limitů. Cena by ale neměla být při výběru havarijního pojištění tím hlavním.

Kvalita služeb je mnohem důležitější. Proto se zaměřte i na výši pojistných limitů, rozsah asistenčních služeb i možnosti dalších připojištění.

Povinné ručení a havarijní pojištění se navzájem doplňují, mnoho pojišťoven proto nabízí možnost sjednat si obojí na jednu smlouvu. Získáte tak výhodnější podmínky a slevy na pojistném. Často se vyplatí mít sjednaná obě pojištění, nikdy nevíte, co se může stát.

Obě pojištění jsou také platná i v zahraničí, takže vám odpadnou i starosti s pojištěním auta na dovolenou. V jakých zemích platí povinné ručení zjistíte ze zelené karty, u havarijního pojištění zase ze smlouvy, nebo se informujte přímo u pojišťovny, kde ho máte sjednané. (sfr)