V koalici se rozhořel boj o superhrubou mzdu. Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) ji chce zrušit, ale koaliční ČSSD je proti. Vláda se přitom ke zrušení zavázala v programovém prohlášení.

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) navrhuje zrušit superhrubou mzdu a nahradit daní z příjmu 19 procent ze mzdy hrubé. Proti je ale koaliční ČSSD. Argumentuje tím, že lidem by zůstalo více peněz, které by potom chyběly ve státním rozpočtu. Ke zrušení superhrubé mzdy se přitom vláda zavázala v programovém prohlášení. 

„Už tak bude sestavit rozpočet obtížné a s tou pětadvacetimiliardovou sekyrou mi to připadá jako Mission Impossible,“ řekl šéf sociálních demokratů  Jan Hamáček.

Šéfka státní kasy Alena Schillerová (ANO) chce, aby lidé odváděli 19 procent z hrubé mzdy. Nyní ve výsledku platí 20,1 procenta.

V minulosti zrušení superhrubé mzdy prosazovala rovněž ODS, navrhovala nahradit ji 15% daní z hrubé mzdy.

Proti tomu se tehdy postavil premiér Andrej Babiš (ANO) v obavě, že by taková změna ve státním rozpočtu způsobila schodek ve výši 75 miliard korun.

Nový návrh Schillerové by ve státním rozpočtu mohl znamenat schodek ve výši 25 miliard.

Kromě toho chce ministryně financí změnit systém dotování jídla v podobě stravenek. Ani tomu ale není sociální demokracie nakloněna.

Stravenky by podle plánu šéfky státní kasy platily dál, ale alternativou by byly finanční benefity, které by si firmy mohly dát do svých výdajů.

V současné době platí zaměstnavatelé stravenkovým firmám asi 2 procenta, restaurace pak mezi 5 až 7 procenty. (pel)