Konference OSN o změnách klimatu v Madridu skončila bez shody o základních problémech. Nepodařilo se překonat zejména rozpory okolo trhu s emisními povolenkami. Dosažení shody blokovala Austrálie, která chce nadále pokračovat ve výrobě energie spalováním uhlí.

Účastníci konference schválili nicneříkající obecné prohlášení, v němž vyzvali státy k vyšším ambicím při omezování emisí skleníkových plynů a k pomoci chudým zemím strádajícím v důsledku klimatických změn.

Mnohé z téměř dvou set účastnických delegací dospěly k závěru, že absence dohody je lepší než špatný kompromis.

Po dvou týdnech jednání zůstal otevřený problém globálních trhů s emisemi. Silné rozpory na poslední chvíli způsobily, že se rozhodnutí odkládá o rok na konferenci v Glasgowě.

Evropské i některé další státy daly najevo, že absence shody o režimu emisních povolenek je lepší, než řešení, které by ohrozilo fungování stávajících mechanismů.

„Pařížská klimatická dohoda se stává obětí hrstky mocných uhlíkových ekonomik, které ale stojí na špatné straně boje,“ kretizovala Jennifer Morganová, výkonná ředitelka organizace Greenpeace.

Dosažení dohody zablokovala mimo jiné Austrálie, která žádala možnost zahrnout své staré emisní povolenky do budoucích výpočtů svých emisí.

Austrálie využívá k výrobě energie ve velkém uhlí a patří k největším znečišťovatelům na světě na jednoho obyvatele.

Konference přijala výzvu nazvanou „Chilská a madridská výzva k činům“.

Ta požaduje, aby státy zpřísnily své závazky pro objem emisí skleníkových plynů tak, aby byly naplněny cíle pařížské klimatické konference z roku 2015. Do konce století by se podle nich teplota na Zemi neměla zvýšit o víc než 1,5 stupně Celsia.

Při zachování dosavadního trendu vývoje klimatu by se totiž teplota mohla údajně zvýšit o tři až čtyř stupně. (sfr)