Na hranicích EU bylo v letošním roce zadrženo celkem už téměř 125 tisíc ilegálních migrantů. Oproti stejnému období roku 2018 se počet  zadržených migrantů snížil o deset procent. Počet migrantů, kteří se neoprávněně pokoušeli dostat na území Evropské unie v listopadu, klesl proti předchozímu měsíci o čtvrtinu na 14.400.

Informovala o tom Evropská agentura pro pohraniční a pobřežní stráž (Frontex).

Východní Středomoří

Počet běženců, kteří bez potřebných dokladů chtěli do Evropské unie přijít cestou vedoucí přes východní Středomoří, se v listopadu proti říjnu hlavně vlivem špatného počasí snížil o pětinu. Policisté na této migrační trase zadrželi od ledna do konce listopadu přes 74.100 lidí, což je o 42 procent více než loni.

V asi třetině případů šlo o občany Afghánistánu, ve čtvrtině o Syřany.

Západní Středomoří

V západním Středomoří klesl počet ilegálních přechodů hranic v listopadu o 80 procent na celkových 950. Od začátku roku se snížil přibližně o polovinu.

Na této migrační trase bylo zadrženo 28 procent Maročanů, když druhou nejpočetnější skupinou byli Alžířané.

Centrální Středomoří

Běženců, kteří směřovali ilegálně do EU přes centrální Středomoří, ubylo v listopadu o 46 procent v porovnání s předchozím měsícem. V meziročním srovnání klesl na této trase počet běženců o 43 procent.

Západobalkánská trasa

Západobalkánskou migrační trasou přišlo do EU v listopadu celkem 1900 migrantů. V říjnu to bylo „jen“ 500 osob.

Od začátku roku do konce listopadu to bylo více než 10.600 lidí bez potřebných dokladů, což je proti loňsku dvojnásobek. Téměř polovinu z nich tvořili občané Afghánistánu. (sfr)