Ve Velké Británii zvítězili ve volbách konzervativci.

Konzervativní strana premiéra Borise Johnsona získala v Dolní sněmovně parlamentu absolutní většinu. Velkou ztrátu zaznamenali Labouristé Jeremyho Corbyna. Voliči tak vyjádřili jasnou podporu brexitu. Brexit byl hlavním tématem voleb do Dolní sněmovny.

Konzervativci v programu slíbili odchod z Evropské unie do konce ledna 2020. Labouristé naopak prosazovali nové referendum o setrvání v Unii.

Britská Dolní sněmovna má 650 křesel. Vítězní Konzervativci (44 %) jich získali 365, druzí Labouristé (32 %) obsadili 202 křesel a třetí Skotská národní strana (3,9 %) získala 48 poslanců. Do sněmovny se dostali také Liberální demokrtaté (11,5 %) s 11 křesly. Ve sněmovně zasednou také menší strany, jako Zelení, Sinn Féin či Unionisté.

„Znovu budeme kontrolovat naše hranice, náš obchod a naše peníze“, vyzdvihl výhody brexitu Johnson. Z Británie chce udělat nejčistší a nejzelenější zemi na světě. Britský premiér také dodal, že Británie zavede migrační systém po australském vzoru.

Austrálie při výběru imigrantů klade důraz na schopnosti a potenciální uplatnění žadatelů na trhu. Vysoce selektivní systém je často terčem kritiky lidskoprávních organizací, které ho považují za nehumánní.

Odborníci na mezinárodní rozvoj upozorňují, že takto nastavený systém způsobuje tzv. brain-drain. Profesionálové a inteligence z chudých zemí odchází do rozvinutých ekonomik. To zásadně zpomaluje rozvoj těchto států.

Brexit podle expertů přinese Británii řadu problémů. Podle studií se důsledkem odchodu z EU propadne HDP Velké Británie až o 2,5 procenta v krátkodobém horizontu. Uniklá studie britské vlády z roku 2018 pak zjistila, že brexit zpomalí ekonomický růst v následujících 15 letech o 8 procent.

Odchod je také hrozbou pro teritoriální integritu ostrovního království. V Severním Irsku ve volbách vůbec poprvé zvítězili separatisté nad unionisty. Ve Skotsku zase drtivě zvítězila Skotská národní strana. Předsedkyně SNP Nicola Sturgeon již deklarovala, že voliči vyslali jasnou zprávu o novém referendu o nezávislosti.

Výsledek voleb byl zklamáním pro Labouristy, kteří v Dolní sněmovně ztratili 50 křesel.

„Nepovedu stranu do žádných dalších voleb,” oznámil lídr Labour Party Jeremy Corbyn.

„Ve volební kampani jsme předložili manifest naděje, ale brexit tak polarizoval diskusi, že převálcoval normální politickou debatu,“ reflektoval výsledek Corbyn. Ve straně také sílí hlasy, které volají po Corbynově okamžité rezignaci.

Brexit je důsledkem referenda o setrvání Velké Británie v EU z roku 2016. V tom těsně zvítězili stoupenci odchodu. Referendum o setrvání v EU vyvolal konzervativní premiér David Cameron, který plebiscit slíbil v rámci předvolební kampaně. Sám pak v referendu hlasoval pro setrvání v EU.

Británie měla Unii opustit v březnu 2019, od té doby byl odchod třikrát odložen.

(eye)