Experti vypočítali minimální důstojnou mzdu. Víc než polovina lidí v Česku na ni nedosáhne.

Většina lidí v Česku pobírá nedůstojnou mzdu. Vypočítali to experti, podle kterých činí minimální důstojná mzda pro Českou republiku 31 463 korun hrubého, v Praze 36 850 korun. Průměrná hrubá měsíční mzda v zemi ve 3. čtvrtletí přitom dosáhla 33 697 korun a polovina lidí nevydělávala ani 29 549 korun hrubého.

„Polovina lidí u nás minimální důstojnou mzdu nedostává. Jsou to nízkokvalifikované profese. Ve větším počtu také ženy, které u nás vydělávají v průměru o pětinu méně než muži,“ uvedla Kateřina Smejkalová z Nadace Fridricha Eberta.

Smejkalová upozornila, že na minimální důstojnou mzdu nedosáhnou ale ani lidé s vyšší kvalifikací a vzděláním. Zmínila nižší úředníky z radnic, pracovníky v sociálních službách, vysokoškolské učitele, kuchaře ve školách či divadelníky a filharmoniky.

Autoři poukázali na to, že úroveň výdělků je v ČR ve srovnání s cizinou nízká. Víc než dvě desítky odborníků na sociální problematiku, ekonomů, sociologů a politologů pracovaly na konceptu minimálního důstojného výdělku od roku 2016.

„Kupní síla je tu extrémně nízká, téměř nejnižší v EU. Čtvrtina lidí není schopna platit nečekaný výdaj, desetina obyvatel je v exekuci. Nízkými mzdami konkurujeme asijským zemím přesto, že jsme státem EU,“ uvedla Lucie Trlifajová ze Sociologického ústavu Akademie věd ČR.

Podle výsledků expertní skupiny minimální důstojná mzda pro Českou republiku za rok 2019 čítá 31 463 korun hrubého, respektive 36 850 korun hrubého pro Prahu.

Při výpočtech experti vycházeli z údajů statistického úřadu, ministerstev i dalších institucí. Počítali odměnu za práci na plný úvazek pro člověka, který živí ještě další osobu – dítě či dospělého.

Ve výpočtu zohlednili náklady na jídlo, bydlení, oblečení, dopravu, zdravotní péči, vzdělání i volný čas a úspory na nečekané výdaje, a to pro dva lidi.

Expertní tým bral v potaz základní potřeby. Do výpočtu zahrnul jen běžné výdaje, ne vyšší částky za dražší oblečení a obuv či za lokální a udržitelné produkty.

Za nadstandard považovali odborníci i náklady na psa, kočku či jiného domácího mazlíčka. (pel)