Slibovaná dostavba Pražského okruhu byla opět odsunuta. Původně přitom premiér Andrej Babiš i ministr dopravy Vladimír Kremlík dali příslib, že se začne už v roce 2021. (Ilustrační foto)

Slibovaná dostavba Pražského okruhu nakonec v roce 2021 nezačne. Podle ministra dopravy Vladimíra Kremlíka (ANO) je na vině chyba jednoho z pražských úředníků, který je prý nezkušený. Stavba se tak odloží nejméně o rok. Původně přitom Babišova vláda slibovala, že stavět se začne právě už za necelé 2 roky. 

„Nastala tam v letošním roce o prázdninách bohužel nepříznivá situace, kdy jeden ze stavebních úřadů zahájil územní řízení a bylo i veřejné projednání, ale ukázalo se, že to územní řízení nebylo zahájeno v souladu s právními předpisy,” řekl ministr Kremlík pro Novinky.cz.

Chybu podle něj udělal některý z úředníků z městské části Praha Uhříněves.

Původní příslib, že dostavba úseku 511 mezi D1 a Běchovice začne už v roce 2021, se podle něj splnit nepodaří. Ještě v létě to přitom sliboval jak Kremlík, tak i premiér Andrej Babiš (ANO).

Úsek měl být následně otevřen v roce 2024, přičemž Babiš opakoval, že by byl rád, kdyby to bylo ještě dříve.

„Nerad dávám sliby. O tomto termínu se uvažovalo a ten termín byl. Vypadá to v danou chvíli, že rok 2021 se nedodrží a přeskočí do roku 2022, ale bude hrozně záležet na tom, jestli v rámci územních řízení a dalších řízení budou podávány opravné prostředky a námitky,” uvedl.

Kremlík dále upozornil, že Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) nechybovalo, protože stát nemá vliv na fungování jednotlivých úředníků.

Silniční okruh kolem Prahy se staví od konce 70. let. První část okruhu začala fungovat v 80. letech, naposledy byl v září 2015 otevřen tunelový komplex Blanka. (pel)