Belgie dostala ultimátum 6 týdnů, aby přijala zpět děti bojovníků Islámského státu, jinak bude platit pokutu 128 tisíc korun denně za každé odmítnuté dítě.

Belgie musí přijmout děti bojovníků Islámského státu. Přikázal to soud v Bruselu, který nařídil přijmout 10 dětí, které se narodily v Sýrii příslušníkům teroristické organizace Islámský stát (IS) s belgickým občanstvím. Za každé odmítnuté dítě hrozí belgické vládě pokuta 5000 eur (asi 127 600 korun) denně. 

V současné době děti pobývají v uprchlickém táboře Al-Húl na severovýchodě Sýrie. Podle bruselského soudu musí být do Belgie dovezeny v následujících 6 týdnech.

Pokud vláda těmto dětem neposkytne konzulární pomoc a nevystaví jim potřebné doklady, čeká ji podle soudu pokuta ve výši 5000 eur (asi 127 6000 korun) denně za každé dítě. Vláda se proti tomu může odvolat.

Podle tamního ministra vnitra Koena Geense je vláda ochotná dětem pomoci, ale pouze v případě, že to nebude muset udělat i v případě jejich matek.

V listopadu 2019 soud uložil vládě, aby během 75 dnů přijala zpět ženu, jejíž manžel se přidal bojovat do řad IS, a její dvě děti.

V Nizozemsku odvolací soud v listopadu rozhodl, že tamní vláda nemusí aktivně pomáhat návratu desítek dětí, jejichž matky odešly do Sýrie a přidaly se k IS. Jde o 58 dětí s nizozemským občanstvím, všechny jsou mladší 12 let. (pel)