Náklady na dosažení uhlíkové neutrality v Česku se vyšplhají na 675 miliard korun.

Uhlíková neutralita v České republice bude stát 675 miliard korun. Oznámil to premiér Andrej Babiš (ANO) po jednání s ministrem životního prostředí Richardem Brabcem (ANO), generálním ředitelem ČEZ Danielem Benešem a státní tajemnicí pro evropské záležitosti Milenou Hrdinkovou. Další podmínkou je podle českého premiéra, aby EU povolila jaderné zdroje jako bezemisní zdroj. 

„Česko chce taky dosáhnout uhlíkovou neutralitu, ale bez jádra to nedáme. EU musí jádro uznat jako bezemisní zdroj. Některé státy jsou stále proti. Musíme je přesvědčit, s pomocí Evropské komise,” uvedl Babiš.

Uhlíková neutralita znamená, že každá země zneutralizuje tolik emisí, kolik vyprodukuje.

„Náklady na uhlíkovou neutralitu navíc budou astronomické. Už teď jsme je spočítali na 675 miliard korun. Chceme, aby to EU zohlednila v příštím rozpočtového období,” dodal premiér.

Čtveřice se podle premiéra shodla na strategii pro zasedání Evropské rady, které začne ve čtvrtek v Bruselu. Zásadním tématem summitu EU bude právě závazek uhlíkové neutrality unie k roku 2050.

Česko společně s Polskem a Maďarskem a Estonskem letos v červnu zabránily EU, aby přijala jasný dlouhodobý cíl klimatické neutrality.

V červnu na summitu v Bruselu Babiš označil uhlíkovou neutralitu za nesmysl.

Podle něj se jedná o „absurdní situaci“ a nedovede si představit, že v roce 2050 v Evropě nebudou žádné emise, „žádná auta na spalovací motory, sváření, spalování plynu“.

Už na červencovém obědě s velvyslanci členských a kandidátských zemí EU ale uvedl, že Česko se přiklání ke snaze unie o zlepšení klimatu, nechce ale ohrozit českou ekonomiku.

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová navrhne zákon o klimatické neutralitě začátkem příštího roku. Komise plánuje i další opatření, včetně zavedení uhlíkových cel. (pel)