Kellnerův Home Credit pomocí PR agentury vytvořil síť politiků, novinářů a expertů, kteří měli zlepšit obraz Číny u české veřejnosti.

Úvěrová firma Home Credit nejbohatšího Čecha Petra Kellnera si najala PR agenturu C&B Reputation Management, která měla zlepšit obraz čínského komunistického režimu u české veřejnosti. Zprávu přinesl server Aktuálně.cz, podle kterého byla vytvořena síť politiků, novinářů a odborníků. Vměšovat se měli i do politického dění, například přípravou podkladů pro opozici, která kritizovala primátora Zdeňka Hřiba za zrušení smlouvy mezi Prahou a Pekingem. 

Ředitel komunikace Home Creditu Milan Tománek tvrzení, že firma stála za vytvářením tajných sítí na ovlivňování veřejného mínění, odmítl.

Ředitel agentury Tomáš Sazima uvedl, že cílem jejich práce nebylo manipulovat veřejné mínění, ale vyvažovat značně tendenční debatu o česko-čínských vztazích. Dodal, že jeho firma nespolupracovala s žádnou oficiální ani neoficiální čínskou autoritou.

Bezpečnostní informační služba přitom považuje šíření vlivu Číny v Česku za jednu z největších bezpečnostních hrozeb.

„Home Credit, patřící Petru Kellnerovi, proplatil téměř dva tisíce hodin práce PR agentuře, aby pomáhala těm, kteří se v českých médiích čínského režimu zastávají. A naopak útočila na kritiky nedemokratického státu,“ uvedlo Aktuálně.cz.

Skrytě tak podle serveru vznikla síť, kterou najatá PR agentura koordinovala, složená z politiků, ekonomů či nezávisle vystupujících expertů na Čínu. Řada z nich přitom nemusela vědět, jakou roli v plánu Home Creditu mají.

Z výkazů práce agentury C&B podle Aktuálně vyplývá, že Home Credit například tajně zorganizoval vznik a činnost institutu nazvaného Sinoskop – Institut pro současnou Čínu.

Podle obchodního rejstříku ho oficiálně letos v červnu založil sinolog Vít Vojta, který působí také jako tlumočník českých politiků v Číně včetně prezidenta Miloše Zemana.

Dobré vztahy s Čínou jsou pro Kellnerův byznys klíčové, připomněl server Aktuálně.cz. Home Credit získala v roce 2014 za podpory vrcholných českých politiků celostátní licenci, která jí umožňuje v miliardové velmoci poskytovat lidem nebankovní půjčky.

Kritiku části akademické obce nedávno vyvolala chystaná spolupráce společnosti Home Credit s Univerzitou Karlovou v Praze. Firma měla škole po dobu tří let poskytovat ročně půl milionu korun. Home Credit nakonec po protestech od smlouvy odstoupil. (pel)