Šikanu ve Škoda Auto začala řešit policie.

Brutální šikanu v mladoboleslavském závodě automobilky Škoda Auto začala vyšetřovat policie. Kmenoví zaměstnanci Škodovky šikanovali své agenturní kolegy, které zavírali do beden, lili jim projímadlo do kávy, nebo mazali vazelínou dveře karoserie, aby vznikla škoda. 

Na šikanu upozornili jako první dva agenturní zaměstnanci, kteří kvůli napadení skončili v pracovní neschopnosti. Jeden z nich měl naražená žebra, druhý pak pohmožděnou páteř a zranění na hlavě.

Kmenoví zaměstnanci si totiž zpestřovali směnu v práci tím, že šikanovali slabší jedince.

Dělníky třeba nalákali k bedně s materiálem, poté je chytli za nohy a ruce a zavřeli dovnitř bedny. Tu pak vystříkali sprejem imitujícím zápach výkalů. Pracovníka drželi uvnitř dlouhé minuty.

Dalším kolegům namazali chleba ze svačiny vazelínou a vrátili ho zpět do tašky. Vazelínou pak natírali i dveře karoserie, aby při manipulaci upadly a vznikla škodná událost.

Šikanovaným kolegům také zalepovali úchyty na šrouby lepidlem, takže do nich pak nešlo nic namontovat. Lili jim také projímadlo do kávy a sprostě jim nadávali.

Podle mluvčí automobilky Kamily Biddle kvůli tomu dostalo výpověď pět zaměstnanců, jeden pracovník byl upozorněn na porušení povinností. Dvěma hlavním strůjcům útoků hrozí doživotní zákaz vstupu do Škody Auto.

V České republice Škodovka zaměstnává 33 700 lidí, z čehož 10 procent tvoří agenturní zaměstnanci. Průměrná mzda tarifního zaměstnance ve Škodě Auto v roce 2017 činila 45 385 korun, s dvanáctiprocentním zvýšením by tedy měla hrubá průměrná mzda ve Škodovce přesáhnout 50 tisíc korun. (pel)