Odchod Česka z EU bude podle exprezidenta Václava Klause možný za 20 až 30 let.

Odchod České republiky z Evropské unie (EU) je reálný za 20 až 30 let. Tvrdí to bývalý prezident Václav Klaus. Myšlenku případného brzkého czexitu označil za dětinskou a nezodpovědnou, což podle něj dokazují problémy ohledně brexitu. Klaus kritizuje EU dlouhodobě. V minulosti např. uvedl, že „Evropská unie je svěrací kazajkou, která Evropany přiškrcuje a nepřináší jim nic dobrého“.

„Vidíte, jak je mučena velká, mocná, ekonomicky silná, demokraticky staletí existující Velká Británie, jak je jí to vystoupení znemožňováno všemi možnými způsoby, a to ještě Británie má tu výhodu, že je to ostrov u Evropy, není v srdci Evropy,“ řekl na akci Euro Business Breakfast.

Upozornil dále, že jestli se to nemůže podařit Spojenému království, tak „vystoupení Česka je dneska dětinský návrh, který může říkat pouze nezodpovědný člověk“.

Jako politický cíl to podle něj může mít někdo za dvě až tři desetiletí.

Fungování unie ale znovu zkritizoval. Podle něj EU není demokratická a její hlavní cíl je získat centrální moc na úkor jednotlivých členských států.

Unie podle Klause ohrožuje českou národní suverenitu, když například usiluje o ovlivňování českého energetického mixu nebo když se v ní častěji rozhoduje kvalifikovanou většinou, což umožňuje přehlasování jednotlivých zemí.

Klaus kritizuje EU dlouhodobě. V minulosti např. uvedl, že „Evropská unie je svěrací kazajkou, která Evropany přiškrcuje a nepřináší jim nic dobrého“.

Exprezident také obvinil „staré politické elity v čele s německou kancléřkou Angelou Merkelovou, francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem a předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem“ z toho, že  „cíleně likvidují národní státy a zavádějí bruselskou diktaturu“.

Někdejší premiér uvedl, že sice za ČR podával přihlášku do EU a podepsal vstup do tohoto společenství, ale v referendu o přistoupení hlasoval proti. (pel)