Václavák se na několik let promění ve staveniště: Město nechá pražské náměstí rozkopat kvůli výsadbě nových stromů. (Foto: Vizualizace Cigler Marani Architects)

Václavské náměstí v Praze se už na jaře příštího roku promění na několik let na staveniště. V rámci opravy spodní části Václaváku budou vysazeny nové stromy a přibudou třeba pítka s vodou. Rozšíří se také prostor pro pěší. Všechna vozidla bez povolení budou mít navíc zákaz vjezdu. Oprava vyjde Prahu na zhruba 326,6 milionu korun. 

„Je to návrat k tomu, aby Václavské náměstí bylo centrem Prahy v nějaké důstojné formě. Stavební práce začnou příští rok na jaře s tím, že bychom v té první stavební sezóně chtěli mít hotovy ty zásadní věci s případným dokončením další rok,“ řekl náměstek primátora Petr Hlaváček (TOP 09).

Ve výběrovém řízení zvítězila firma Hochtief. Projekt zpracovala už v roce 2005 architektonická kancelář Cigler Marani Architects.

Revitalizována bude část náměstí od Můstku k ústí Vodičkovy a Jindřišské ulice.

Prostor pro pěší má být rozšířen a na náměstí budou moci vjíždět pouze automobily s povolením. Prostor pro auta tak bude zúžen, ale vjezdy do budov zůstanou zachovány.

Foto: Vizualizace Cigler Marani Architects

Přibudou například pítka a také základna pro umísťování vánočního stromu. Veškerá zeleň bude zavlažována pomocí automatického systému.

Město chce oproti původnímu plánu vysadit na náměstí lípy, původně se zamýšlely platany.

Smlouvu s dodavatelem má podle dokumentu schváleného radními podepsat město s firmou nejpozději do letošního 14. prosince.

Vedení Prahy plánuje také rekonstrukci v horní části, kam se vrátí tramvaje.

Koleje se nevrátí do středu náměstí, jako tomu bylo v minulosti, ale povedou po okrajích v místě nynějších vozovek. Úpravy by měly začít v roce 2022.

Práce by pak měly být dokončeny o rok později. Kromě kolejí v horní části náměstí přibudou stromy a rozšířeny budou také chodníky.

Foto: Vizualizace Cigler Marani Architects

(pel)