Hnutí ANO i Piráti v říjnovém průzkumu agentury Kantar mírně posílili.

Hnutí ANO i Piráti v říjnovém průzkumu agentury Kantar mírně posílili. Naopak ODS ztratila. Okamurovo SPD se ocitlo pod pětiprocentní hranicí, stejně jako ČSSD. Meziměsíční změny se však pohybují na hranici statistické významnosti. Vyplynulo to z průzkumu agentury Kantar CZ pro Českou televizi.

Hnutí ANO v říjnu zvýšilo náskok, když dosáhlo zisku 31,5 procent. Preference překonávají výsledek hnutí z posledních sněmovních voleb.

ANO zvrátilo negativní vývoj z první poloviny letošního roku, který vyvrcholil v červnu propadem na nejhorší výsledek od roku 2016. V těch měsících vláda řešila výměnu na pozici ministra kultury. Zároveň v květnu a červnu probíhaly demonstrace namířené proti Andrejovi Babišovi.

V říjnu se na druhém místě umístili Piráti se 17 procenty. Třetí skončila ODS, která by dosáhla 12,5 procenta.

Výsledek Pirátů je v říjnu míně lepší. Naopak občanští demokraté si mírně pohoršili.

Na dalších místech jsou komunisté se sedmi procenty a TOP 09 se šesti procenty.

Pět procent model přisuzuje lidovcům a STAN.


PREFERENCE POLITICKÝCH STRAN – VOLEBNÍ MODEL Kantar CZ, ŘÍJEN 2019

Zdroj: Kantar CZ pro ČT


Okamurova SPD měla v květnu 10,5 procenta. Říjnový volební model ukazuje zisk těsně pod pětiprocentní hranicí, podobně jako u ČSSD.

Ze statistického hlediska však podle výzkumné agentury není možné spolehlivě určit, na jaké straně pětiprocentní hranice by se strany nacházely. Preference SPD i ČSSD se však zhoršily již několikáté měření po sobě. (sfr)