Hlas lidu: Starostku města polili barvou, ostříhali a vláčeli ji městem. Před nespokojenými voliči zachránila starostku státní policie.

Nespokojení voliči se nekompromisně postavili zvůli politiků. Starostku města vláčeli městem, polili ji barvou, ustřihli jí vlasy a donutili ji k rezignaci. K projevu občanské nevůle s demokraticky zvolenými vládci došlo v Bolívii, ve městě Vinto. Protestní aktivity obyvatel byly reakcí na zabití tří demonstrantů.

Naštvaní občané v bolívijském městě Vinto napadli místní starostku Patricii Arceovou. Polili ji barvou, ustřihli vlasy, vláčeli ji ulicemi a nakonec ji donutili podepsat rezignační dopis.

Arceovou viní ze smrti tří demonstrantů. Ti byli zabiti při blokádě jednoho z mostů ve městě. Dva z nich zemřeli při konfliktu s příznivci současného prezidenta Eva Moralese.

To rozzuřilo protivládní demonstranty a ti se vydali netradičně „vyjádřit“ svůj názor na městskou radnici. Tam se zmocnili starostky a vylili si na ní svoji nespokojenost.Právě jí dávali za vinu smrt všech tří demonstrantů.

„Vražedkyně, vražedkyně,“ volali občané města na demokraticky zvolenou političku.

Starostku poté bosou dovlekli na most, donutili ji pokleknout, ustřihli jí vlasy a polili rudou barvou. Arceová byla také donucena podepsat rezignační dopis.

Demonstranti poté podpálili a rozbili většinu oken radnice.

Protestující dav vydal starostku do rukou policie až po několika hodinách.

Útok na starostku Arceovou je jen jedním z mnoha důsledků násilných střetů mezi vládními příznivci a odpůrci v důsledku kontroverzních prezidentských voleb.

Napětí roste od volební noci 20. října, kdy z nevysvětlitelných důvodů bylo na 24 hodin přerušeno sčítání hlasů.

Pozastavení vyvolalo podezření mezi příznivci opozičního kandidáta Carlose Mesy. Ti tvrdí, že výsledky byly zmanipulovány tak, aby se u moci udržel současný prezident Evo Morales. (sfr)