Leyenová plánuje v první polovině roku 2020 předložit nový plán k řešení migrace. (Ilustrační foto - redakční koláž)

Ursula von der Leyenová sice ani více než půl roku po eurovolbách nemá svoji Evropskou komisi, ale přesto plánuje zásadně vyřešit problém migrace. K tomuto záměru ji zjevně inspirovala schůzka se svou někdejší stranickou šéfkou Angelou Merkelovou, německou kancléřkou.

Předsedkyně EK, Ursula von der Leyenová, chce, aby její Evropská komise (až se ji podaří sestavit a schválit, pozn. redakce) již v první polovině roku 2020 předložila nový plán k řešení migrace.

Má se tím překonat dnešní situace, kdy se členské země nejsou schopny dohodnout na jednotné migrační politice.

Von der Leyenová svůj plán oznámila po jednání se svou bývalou vládní šéfkou a německou kancléřkou Angelou Merkelovou.

„Naším cílem musí být stát se pro svět vzorem v tom, jak lze migraci trvale s humánním přístupem, ale zároveň efektivně usměrňovat,“ deklarovala.

„Jsem pevně přesvědčena, že to Evropská unie může dokázat,“ prohlásila von der Leyenová.

Cílem nové šéfky eurovlády je, aby Evropská komise nový návrh migračního paktu předložila v prvním až druhém čtvrtletí roku 2020.

Návrhy plánu hodlá konzultovat s členskými zeměmi.

Jak by konkrétně nový plán měl vypadat však nenaznačila.

Například německý ministr vnitra Horst Seehofer koncem října představil návrh nového azylového systému, který by umožnil už na vnějších hranicích společenství přezkoumat, zda daná osoba skutečně potřebuje ochranu. Pokud ano, směřovala by do některé ze zemí EU, které by se k tomu dobrovolně nabídly. Pokud ne, byla by vrácena za unijní hranice.

Seehoferův plán počítá s předem daným klíčem na přerozdělování migrantů do jednotlivých členských států.

Státy (jako je například ČR), jež přerozdělování uprchlíků dlouhodobě odmítají, by měly možnost pomáhat jinak – vyššími finančními příspěvky nebo větším personálním podílem na zaměstnancích Evropské agentury pro pohraniční a pobřežní stráž (Frontex).

Mezi další priority Evropské komise pod vedením von der Leyenové, podle níž se EU v oblasti migrace musí znovu začít pohybovat vpřed, má patřit také klima a digitalizace. (sfr)