Ministryně Schillerová za Česko zablokovala v celé Evropské unii zmírnění daňových sankcí vůči domácím palírnám alkoholu. Z důvodu nesouhlasu Česka a Bulharska státy EU neschválily částečné osvobození domácího pálení alkoholu od daně, i když se na něm shodla většina členských zemí.

Členské země Evropské unie tak neschválily osvobození menšího objemu domácího pálení alkoholu od spotřební daně, třebaže tento návrh měl podporu většiny zemí.

Česká vláda však návrh společně s Bulhary zablokovala.

Potvrdila to ministryně financí Alena Schillerová.

Některé země, například Slovensko, prosazovaly, aby si lidé mohli vypálit omezené množství tvrdého alkoholu doma bez placení daně.

Navrhovaný objem nezdaněného vypáleného alkoholu byl postupně snížen ze sta litrů na padesát.

Podle Schillerové byl český postoj motivován snahou ochránit zdraví českých obyvatel. V této souvislosti poukázala na důsledky takzvané metanolové aféry, při které se několik osob v Česku smrtelně otrávilo pančovaným alkoholem.

„Myslím, že máme všichni v paměti těch deset vyhaslých lidských životů,” zdůraznila.

Metanolová aféra se týkala právě nelegálního pančování alkoholu, který by ve velkém dodávám spotřebitelům do obchodní sítě.

Schillerová poukázala na to, že padesát litrů alkoholu není málo. S tím, že by úřady nedokázaly uhlídat, zda bylo s daňovým zvýhodněním vypáleno jen povolených 50 litrů či více. (sfr)