O sociální dávky budou moci občané již brzy žádat z pohodlí svých obývacích pokojů. Sněmovna schválila zákon o právu občanů na digitální služby poskytované státem.

O sociální dávky budou moci občané již brzy žádat z pohodlí svých obývacích pokojů a tedy bez ztráty času ztráveného dlouhým čekáním na úřadech. Sněmovna totiž jednomyslně schválila zákon o právu občanů na digitální služby. Lidé v Česku tím získají právo řešit úřední věci se státem elektronicky.

Papírová forma vyřizování úředních záležitostí zůstane zachována a to hlavně kvůli seniorům.

Po občanech by měly státní úřady požadovat nezbytné údaje pouze jednou. Chybějící data by si měly zjistit z registrů.

Zákon o právu občanů na digitální služby, který ještě musí posoudit Senát, počítá s vytvořením katalogu služeb státu, jež budou poskytovány elektronicky.

Vláda má tyto služby během příštího roku stanovit vyhláškou a postupně doplňovat. Elektronicky by si lidé měli do budoucna vyřídit například změny ve svých dokladech, výpisy z rejstříků nebo žádosti o státní podporu.

Úřady už nebudou požadovat, aby lidé znovu vyplňovali údaje, které stát už jednou má, nebo aby se donekonečna museli prokazovat novými průkazy.

Všechny potřebné informace si úředníci obstarají z dat, která už mají.

Opoziční poslanec Martin Kupka (ODS) označil nový zákon za „revoluci v digitalizaci státní správy“.

Zákon má dát lidem a firmám například právo přistupovat k těm informacím v systémech veřejné správy, které se jich týkají.

Úřady budou mít naproti tomu povinnost takový přístup elektronicky zajistit.

Poslanecký návrh zákona má posílit práva občanů i firem na to, aby jim stát poskytoval své služby elektronicky. Zavádí i povinnost úřadů takové služby elektronicky poskytovat.

Nemá se ale týkat samospráv vzhledem k tomu, že menší obce by kvůli nedostatečnému vybavení mohly mít problémy takovou povinnost zvládat. (sfr)