V Maďarsku bylo zadrženo několik skupin migrantů. Největší z nich čítající 38 migrantů se pokusila do země dostat nelegálně na nákladním vlaku. (Foto: Maďarská policie)

Maďarská policie zadržela na jižní hranici se Srbskem několik skupin migrantů. Nejpočetnější skupina se 38 migranty se pokusila do Maďarska proniknout nelegálně na nákladním vlaku. Tentýž den bylo v rychlíku ze Srbska objeveno 6 běženců. Během týdne to byl několikátý pokus migrantů překročit ilegálně hranice s Maďarskem. 

Informovaly o tom Novinky.cz.

Tamní policie největší skupinu zadržela u hraničního města Kelebia, kde se v nákladním vlaku ukrývalo 36 Afghánců a 2 Eritrejci.

„Byli ukryti v kontejneru mezi nákladem a podařilo se je najít při prohlídce vlaku přijíždějícího ze Srbska. Migranti byli vráceni na území Srbska,“ uvedla policie na webu.

Tentýž den ve stejném městě našli policisté 6 uprchlíků ukrývajících se v rychlíku ze Srbska. Neměli u sebe doklady a tvrdili, že jsou občany Turecka. Podle policistů se schovali v prázdné lokomotivě, která byla připojena k vlaku na konci soupravy. I tito běženci byli vráceni do Srbska.

Desetičlenná skupina ilegálních migrantů z Afghánistánu a Sýrie zadrželi na maďarsko-srbsko-chorvatském hraničním pomezí u maďarské obce Kölked.

Na začátku týdne maďarská pohraniční stráž zadržela skupinu 14 migrantů, kteří chtěli do Maďarska ilegálně proklouznout po řece Tise na nafukovacím člunu. Zadržení u sebe neměli žádné doklady, ale tvrdili, že jsou z Iráku a Sýrie.

Pokusy běženců dostat se za lepším životem do bohatších zemí Evropské unie přes Maďarsko pokračují přes přísná bezpečnostní opatření maďarské vlády proti ilegální migraci. Mezi tato opatření patří mimo jiné bariéry na hranicích se Srbskem a Chorvatskem.

(pel)