V Libyi už do uprchlíků střílejí ostrými. Libyjská pobřežní stráž zachytila za týden ve Středozemním moři 493 migrantů. Po vylodění do nich střílela ostrými a jednoho uprchlíka zastřelila na útěku.

Migranty zachránila z moře při celkem šesti akcích. Stráž jednoho z migrantů zastřelila, když se po vylodění na břehu pokusil o útěk.

Utečenci pocházejí ze subsaharské Afriky a arabských a asijských zemí. Všichni byli odvezeni do zadržovacích středisek, které v okolí Tripolisu provozuje vláda premiéra Faíze Sarrádže.

Libyjská pobřežní stráž ve čtvrtek střílela ostrými náboji po skupině utečenců, které zachytila na moři a vrátila se s nimi na pevninu. Migranti se snažili utéct, nechtěli se totiž vracet do zadržovacích středisek.

Jednoho z nich střelba zasáhla, o několik hodin později svým zraněním podlehl v nemocnici. Mezinárodní organizace pro migranty požaduje nezávislé prošetření incidentu.

Mnoho migrantů tvrdí, že v zadržovacích střediscích pro utečence v Libyi není k dispozici dost jídla a prostoru a že v nich čelí zneužívání, vydírání, novodobému otroctví a mučení.

Libye je nejčastější výchozí zemí pro lodě s migranty, kteří se snaží dostat do Evropy.

V Libyi panuje  faktické dvojvládí od roku 2011, kdy byl s pomocí Západu svržen tamní dlouholetý diktátor Muammar Kaddáfí.

O vládu vedle mnoha ozbrojených skupin usilují dva kabinety. Ten na východě země, podporovaný Libyjskou národní armádou (LNA) vedenou polním maršálem Chalífou Haftarem, neuznává Sarrádžovu vládu v Tripolisu.

Haftar zahájil letos v dubnu na hlavní město ofenzivu. (sfr)