Prezident Zeman by v případě potřeby využil práva abolice a udělil by milost Andreji Babišovi.

Prezident Zeman by v případě potřeby udělil milost Andreji Babišovi. Opozice to považuje za nehorázné a skandální. Zeman uvedl, že by využil prezidentského práva abolice a zastavil by případné další trestní stíhání premiéra Babiše v kauze dotace na stavbu farmy Čapí hnízdo, pokud by bylo obnoveno.

Představitelé opozičních stran poukazují na úzké vazby mezi Zemanem a Babišem.

„Je to drsný vzkaz, tvrdý úder mocenského dua Zeman–Babiš všem, kteří důvěřují v principy spravedlnosti a rovnosti před zákonem,“ uvedl šéf ODS Petr Fiala.

Zemanův přístup však fialu nepřekvapil.

„Andrej Babiš je oddaným služebníkem pana prezidenta. Je třeba dobře sledovat, jaké protislužby za to Hrad od premiéra dostane,“ podotkl Fiala pro právo.

Zeman svůj záměr udělit Babišovi abolici v případě obnovení jeho stíhání oznámil ve čtvrtek v TV Barrandov.

Podle šéfa TOP 09 Jiřího Pospíšila je Zemanův záměr skandální.

„To by bylo naprosté zneužití pravomoci prezidenta. Pokud prezident konstatuje, že udělí milost bez toho, že zná obsah spisu, tak to tu ještě nebylo,“ prohlásil Pospíšil.

Podle něho to „jasně ukazuje na pakt, který mezi prezidentem a premiérem již nějakou dobu funguje“.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš poukázal na rozpor v Zemanově přístupu. Současný prezident totiž v předvolební debatě voličům sdělil, že abolici panu Babišovi neudělí. Nyní však úplně otočil a abolici premiérovi přislíbil.

„Je to hanba, degradace justice a měl by se stydět. Je to přiznání k mafiánskému chování a věřím, že to lidem otevře oči a budou příště volit někoho, kdo nebude našemu národu otevřeně škodit, a naopak naváže na tradici Masaryka a posune náš národ dopředu,” zdůraznil v reakci předseda pirátského klubu poslanců Jakub Michálek.

Podle šéfa SPD Tomia Okamury je abolice „výsostné právo českého prezidenta a také jeho plná odpovědnost“.

Podle ústavy je ale k rozhodnutí o abolici nutný spolupodpis premiéra nebo pověřeného člena vlády.

Předseda lidovců Marek Výborný označil Zemanův záměr  za „nehoráznost“.

„Politici nesmí v žádném případě činit tlak na orgány činné v trestním řízení. Prezident tu pravomoc má, ale nesmí ji takto dopředu vyhlašovat, tím jsme se posunuli mimo parametry právního státu,“ dodal.

O zastavení Babišova trestního stíhání rozhodl na konci srpna státní zástupce pražského městského státního zastupitelství Jaroslav Šaroch a jeho rozhodnutí následně potvrdil jeho nadřízený Martin Erazím.

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman ještě může ve lhůtě tří měsíců rozhodnout o případném obnovení zastaveného trestního stíhání. Od prezidenta se ale nyní dozvěděl, že je jedno, jak ve věci rozhodne.

Prezident Miloš Zeman deklaroval, že pokud to bude nutné, využije svého ústavního práva abolice, tedy nařízení, aby se v trestním řízení nepokračovalo.

„Když se do toho už nebude vrtat, tak bude klid a budu rád. Kdyby se do toho vrtalo, tak prezident má ústavou dané právo abolice. I když bych váhal o abolici před rozhodnutím obou státních zástupců, protože bych to pokládal za poněkud svévolné, pokud by to bylo nutné, pak bych k tomuto kroku sáhl,“ konstatoval Zeman.

Miloš Zeman před loňskou volbou prezidenta v České televizi prohlásil, že trestní stíhání premiéra Andreje Babiše nezastaví, s tím, že se premiér musí očistit sám.(sfr)