Hraboši sežrali zemědělcům úrodu za zhruba půl miliardy korun.

Přemnožení hraboši už v Česku zlikvidovali úrodu za přibližně půl miliardy korun. Uvedl to Zemědělský svaz ČR. Z obilných polí, kde už došla potrava, se teď hlodavci přestěhovali na řepku. 

„Už je vážně ohrožená úroda i ozimých obilovin na osetých polích,“ uvedl předseda svazu Martin Pícha.

Část zemědělců podle Píchy škody nenahlásila nebo nejsou pro podniky významné.

Svaz jedná s ministerstvy zemědělství a životního prostředí o možnostech finanční kompenzace ztrát.

Zemědělci také požadují, aby orgány ochrany přírody byly operativnější a povolovaly aplikaci jedu, alespoň do nor, rychleji – pokud možno za několik dní.

Hlodavci jsou přemnožení hlavně na jižní a střední Moravě. Škody byly dosud spočítány na 87 tisících hektarech půdy, tedy zhruba na 5 procentech celkové výměry orné půdy v zemi.

Jediným účinným nástrojem pro potlačení přemnožených hrabošů je podle svazu plošná aplikace jedu Stutox II. Výjimku, která tuto aplikaci jedu umožňovala, ale stát po kritice ministerstva životního prostředí a ekologických organizací pozastavil. Zemědělci nyní žádají ministerstvo zemědělství, aby výjimku obnovilo.

Podle odpůrců je jed sám osobě nebezpečný pro řadu dalších živočichů, ale také může ohrozit celý ekosystém.

Po pozření takto otrávených hrabošů prý může docházet i k sekundárním otravám, a to zejména u dravců, sov, ale také čápů, volavek a řady dalších, kteří jsou přirozenými predátory hlodavců.

(pel)