Prezident Zeman na agrosalonu Země živitelka poslal pozdrav čápům a dešti.

Prezident Miloš Zeman využil největší tuzemský agrosalon Země živitelka k tomu, aby poslal pozdrav čápům a dešti. Zesměšnil navíc bývalého ministra životního prostředí a ekologa Martina Bursíka, kterého nepřímo přirovnal k „blbovi“.

„Nechci se vyjadřovat k hrabošům, ale chtěl bych pozdravit čápy. Nechci se vyjadřovat k suchu, ale chtěl bych pozdravit déšť,“ pronesl Zeman.

Ve svém projevu se dále věnoval kůrovci a exministru životního prostředí Martinu Bursíkovi.

„A jednou v Parlamentě prohlásil: Jsem přítelem kůrovce. Nu a naivní víra, že po staletí trvajících hospodářských lesích z nich najednou uděláme divočinu, zničila Šumavu, vy vidíte statisíce uschlých stromů, takže Martin Bursík se zasloužil o české zemědělství,“ podotkl.

Pokračoval, že se Bursík pro něj ze záhadných důvodů stal předsedou pražské klimatické komise.

„A první, co prohlásil, že obyvatelé Prahy, kteří mají auta se spalovacími motory, musí počítat s tím, že je to jejich poslední auto. Dovolte mi tedy závěrem, abych bez jakékoliv souvislosti s Martinem Bursíkem citoval Jana Wericha: Kde blb, tam nebezpečno,“ uzavřel prezident.

Na akci do Českých Budějovic zavítali kromě Zemana i bývalý prezident Václav Klaus, ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO), ministr zemědělství Miroslav Toman (ANO) nebo ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

Tu si vzal na paškál zase exprezident Klaus. Podle něj není Maláčová dostatečně razantní, aby dokázala získat 11 miliard korun navíc pro svůj resort při tvorbě rozpočtu.

Vyzdvihl naopak Tomana, který od ministryně financí Aleny Schillerové (ANO) finance získal.

(pel)