Místopředseda ČSSD Michal Šmarda se po tahanicích vzdal nominace na post ministra kultury.

Místopředseda ČSSD Michal Šmarda se nakonec asi zalekl a vycouval. Kandidát sociálních demokratů na post ministra kultury se vzdal nominace na funkci a požádal šéfa Jana Hamáčka o stažení. Nechce být ve vládě proti vůli premiéra Andreje Babiše (ANO), který po 3 měsících vyjednávání o víkendu řekl, že Šmardu ve vládě vůbec nechce. 

„Za současných okolností ve vládě Andreje Babiše být nechci. Nemá to vůbec žádný smysl. Řekl jsem to Janu Hamáčkovi. Nebudu hrát žádné hry. Nemám na to čas, připadá mi to hloupé,“ řekl Šmarda v pořadu České televize.

Ještě o víkendu přitom odmítal, že by se kandidatury vzdal, protože by to považoval za bodnutí předsedy Hamáčka do zad.

Šmarda pak ale situaci probral právě s Hamáčkem, který ho nakonec v rozhodnutí podpořil.

„Já se přiznám k jedné věci: Myslím si, že Andrej Babiš se chová jako takový zbabělý manžel, který aby nemusel na rovinu říct, že se chce rozvést, tak týrá svoji ženu a čeká, kdy už to nevydrží a odejde sama. Nejsem si přesně jistý, proč to dělá,“ řekl v rozhovoru pro iRozhlas.cz.

Spor o výměnu ministra trvá už 3 měsíce. Zeman v polovině prázdnin po dvou měsících od doručení návrhu premiéra odvolal ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD).

K návrhu na jmenování Šmardy se slíbil vyjádřit až v polovině srpna. Tehdy uvedl, že Šmarda je odborně nekompetentní, protože se nikdy nezabýval problematikou české kultury. ČSSD požádal o navržení jiného kandidáta.

V závěru minulého týdne Šmardu odmítl i Babiš. Řekl, že souhlasí s prezidentem Zemanem a Šmarda není dobrým kandidátem na ministra kultury.

Předseda ČSSD Jan Hamáček byl prý překvapen, že Babiš změnil názor, když Šmardu na ministra sám navrhl. Hamáček napsal, že ČSSD trvá na dodržení ústavy a koaliční smlouvy.

Babiš láká ČSSD k pokračování vlády. Ale musí se vzdát Šmarda nominace na ministra

Babiš proti ČSSD vykopal válečnou sekeru: Nechce být ve vládě se socdem Šmardou

(pel)