Itálie přijala dalších 9 afrických migrantů z lodi Open Arms, která od minulého týdne čeká asi 800 metrů od italského ostrova Lampedusa na povolení vplout do přístavu. Vedení organizace Open Arms navrhlo, že loď by mohla doplout do Katánie na Sicílii a odtud by migranti mohli letět letadlem do Madridu. Je to prý „důstojné“ řešení, jež by stálo 240 eur na osobu.

„Voda na příděl, jídlo na příděl. Začíná to připomínat detenční tábory v Libyi, ale jsme v italských vodách,“ napsal na Twitteru jeden ze členů nevládní organizace Proactiva Open Arms Óscar Camps.

Italská pobřežní stráž proto odvezla dalších devět běženců z lodi ze zdravotních důvodů.

Nejméně devět migrantů se pak vrhlo do moře a snažili se doplavat na nedaleký ostrov Lampedusa, zabránila jim ale pobřežní stráž, která je poté odvezla na pevninu.

Podobně to udělala v neděli v případě nejméně čtyř běženců, kteří také naskákali do moře.

Španělsko přitom chtělo uprchlíkům otevřít 2 přístavy, Algeciras a na Balerárech. Posádka lodi to ale odmítla a trvá na vylodění na italském ostrově Lampedusa.

Riccardo Gatti z vedení organizace Open Arms navrhl, že loď by mohla doplout do Katánie na Sicílii a odtud by migranti mohli letět letadlem do Madridu. Podle něj je to „důstojné“ řešení, jež by stálo 240 eur na osobu.

Open Arms s africkými uprchlíky odmítla plout do Španělska. Migranti naskákali do moře

(pel)