Část pozemků pro vybudování Babišova vládního městečka v Letňanech převede stát do tzv. vládních rezerv. Chce tak zabránit převodu pozemků ve vlastnictví státu do soukromého vlastnictví.

Některé pozemky v pražských Letňanech, na kterých by podle plánů premiéra Andreje Babiše (ANO) mělo vzniknout vládní městečko, budou přesunuty do tzv. vládních rezerv. Stát tak chce zabránit jejich případnému převodu do soukromého vlastnictví, což by podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (ANO) výstavbu vládní čtvrti ohrozilo. Do rezerv bude přesunuto 12 pozemků o rozloze dvou hektarů.

Část pozemků předběžně vytipovaných pro výstavbu administrativního komplexu je v současné době předmětem soudních řízení, v rámci kterých restituenti požadují uspokojení svých nároků.

„V současné době je vedeno celkem sedm soudních řízení,” je uvedeno v materiálu, který schválila vláda.

Zařazením pozemků do rezervy státních pozemků by tak měl být podle dokumentu znemožněn případný převod pozemků do vlastnictví nestátního subjektu.

Ministr Havlíček uvedl, že schválený přesun je „technikálie”, která však může v budoucnu pomoci vzniku „vládního městečka”.

Babiš o plánu vybudovat novou vládní úřednickou megačtvrť mluví už delší dobu. Společné sídlo na Letňanech by umožnilo na jednom místě sestěhovat 10 tisíc úředníků nyní rozmístěných po metropoli.

Pozemky, na kterých chce Babiš vládní čtvrť za 10 miliard postavit, patří mj. státu a Praze.

Hlavní město výměnou za pozemky požaduje, aby stát investoval do stavby nové nemocnice v této lokalitě, která by nahradila zastaralý pavilonový koncept Nemocnice Na Bulovce, nebo dostavbu městského okruhu státem.

Babiš se osobně střetl s primátorem Hřibem ve sporu o vládní čtvrť v pražských Letňanech

Babiš chce kvůli vládní čtvrti za 10 miliard vyměnit pozemky za Veleslavínský zámek

(pel)