Čepro kvůli auditním zprávám Evropské komise o Babišově střetu zájmů nechá prověřit postavení Agrofertu ve veřejných zakázkách.

Státní distributor paliv Čepro si nechá prověřit postavení koncernu Agrofert ve veřejných zakázkách kvůli auditní zprávě Evropské komise, podle které je český premiér Andrej Babiš (ANO) ve střetu zájmů. Čepro proto požaduje k celé věci právní analýzu. Jen během posledních 2 let získaly firmy Agrofertu od Čepra zakázky za miliardy korun. 

Informaci uveřejnil server iRozhlas.cz.

„Společnost Čepro při nákupu vždy postupuje transparentně, nediskriminačně a hodnotí ekonomickou výhodnost. Proces nákupu je pravidelně kontrolovaný externím auditorem. Na základě veřejně dostupných informací jsme došli k závěru, že bude dobré ověřit právní pozici dodavatele,“ řekl generální ředitel státní firmy Čepro Jan Duspěva pro iRozhlas.cz.

Podle zprávy Evropské komise je Babiš po dobu působení ve vládě ve střetu zájmů kvůli vyplácení dotací pro Agrofert. Brusel požaduje vrátit kolem 450 milionů korun, které z unijního rozpočtu čerpal koncern.

Firmy Agrofertu dodávají Čepru biopaliva. Podle zákona o střetu zájmů však o veřejné zakázky nesmí soutěžit firma ovládaná z více než čtvrtiny veřejným funkcionářem.

Babiš sice kvůli zákonu o střetu zájmů vložil v únoru 2017 akcie Agrofertu do svěřenských fondů, ale podle návrhu auditní zprávy má stále na vliv na holding i na čerpání dotací.

Ke klíčovým dodavatelům biopaliv do Čepra patří z holdingu Agrofert firma Preol. Od začátku roku 2017 do letošního června získal Preol podle Čepra veřejné zakázky za více než 5 miliard korun.

Zakázky za další desítky milionů pak získala firma Primagra.

Jan Pavlů z divize komunikace Agrofertu rozhlasu řekl, že holding v tendrech uspěl jen díky výhodnosti nabídek svých firem.

(pel)