Praha 5 dosud nebyla schopná se zbavit betonových květináčů, které rozdala lidem zdarma. (Foto: Praha 5)

Praha 5 není schopná se zbavit betonových květináčů, které stály 18 milionů korun, a které nabídla na začátku roku lidem zdarma jen za odvoz. Zájemci je sice rozebrali za pár hodin, ale podcenili jejich hmotnost a velikost – truhlíky tak nemají jak odvézt. Přes 240 květináčů tak dále stojí v ulicích Prahy a překáží. 

Informoval o tom server Lidovky.cz.

Praha 5 rozdala betonové truhlíky začátkem letošního února. Mezi lidmi o ně byl velký zájem.

Nevyužitou nádobu si mohl vzít kdokoliv, musel si ji však odvézt na vlastní náklady. Podle tiskové mluvčí radnice Prahy 5 Markéty Drešlové je to ale komplikovanější, než si zájemci mysleli

„Květníky jsou velké a těžké, odvoz je problematický,“ řekla Drešlová serveru Lidovky.cz.

U odstraňování květináčů navíc vždy musí asistovat úředníci i strážníci. Nakládat se musí v noci, aby jejich odvoz nezablokoval dopravu.

Doposud se Praze 5 podařilo zbavit 40 truhlíků z celkem 240. V plánu má, že poslední betonová nádoba zmizí z obvodu do konce září.

Květináče pořídil v roce 2012 s pomocí dotace EU bývalý starosta Milan Jančík (bývalý člen ODS). V Praze 5 měl zlepšit ovzduší.

Stromy a keře v nich původně měly plnit funkci izolační zeleně, zachytávat emise a přispět ke zvelebení veřejného prostoru.

Truhlíky však radnice nikdy nezakopala, pouze je rozmístila po městské části.

Stromy a keře v nich původně měly plnit funkci izolační zeleně, zachytávat emise a přispět ke zvelebení veřejného prostoru. Ukázalo se ale, že květináče na chodnících překáží a navíc ani nebyly vhodné pro pěstování rostlin.

Dosud se městská část nemohla květináčů zbavit, protože na ně obdržela dotaci z Evropské unie a musela počkat, až skončí období tzv. udržitelnosti projektu – jinak by musela peníze vrátit.

(pel)