Francouzský prezident Emmanuel Macron se opičí po svém americkém protějšku Donaldu Trumpovi. Francie se chystá založit vesmírné vojsko zhruba půl roku poté, co to oznámily USA. Ozbrojené vesmírné síly vzniknou letos v září a budou nejprve fungovat v rámci vzdušných sil, později by se ale měly v rámci francouzské armády osamostatnit.

„Abychom zajistili rozvoj a zdokonalení našich schopností ve vesmíru, bude letos v září vytvořeno velké vesmírné velitelství v rámci letectva,“ řekl Macron.

Vesmír je podle Macrona „nová oblast konfrontace“.

Schválil proto změnu ve vojenské doktríně, která Francii „umožní bránit se ve vesmíru a z vesmíru“. Jde podle něj také o lepší ochranu francouzských satelitů.

Detaily o francouzské obranné vesmírné strategii zveřejní ministryně obrany Florence Parlyová. Ministryně už o nutnosti postavit se hrozbám hovořila několikrát.

Loni například Francie obvinila Rusko, že se ve vesmíru pokusilo v roce 2017 zachytit vysílání francouzsko-italského satelitu Athena-Fidus, který armády obou zemí používají k zabezpečené komunikaci.

Vytvoření velitelství vesmírných sil nařídil v prosinci 2018 také americký prezident Donald Trump, v únoru dal potom pokyn k vytvoření vesmírných ozbrojených sil jako takových.

(pel)