Organizace Transparency International (TI) žaluje českého premiéra Andreje Babiš (ANO) kvůli poškozování dobrého jména. TI dala Babišovi dříve ultimátum na omluvu za svá opakovaná slova o „zkorumpované neziskovce“, nebo ho organizace zažaluje. Protože tak premiér doposud neučinil, organizace přešla k žalobě. 

„Žaloba se týká soustavného poškozování dobrého jména TI. Trestně stíhaný premiér již řadu měsíců naši protikorupční organizaci uráží ve svých veřejných vystoupeních, kdy nás mimo jiné označuje jako ‚zkorumpovanou Transparency‘,“ uvedla TI.

Podle organizace TI Babišovy výroky značně zasahují do její pověsti, protože tak koná opakovaně a se svým postojem premiér seznamuje značnou část veřejnosti.

Organizace premiérovi následně zaslala předžalobní výzvu, aby se za nařčení v předem dané lhůtě omluvil.

„Přes všechny zaslané apely předseda vlády dále pokračuje v útocích proti TI,“ sdělila organizace.

Babiš nejčastěji v souvislosti s TI užívá termín „zkorumpovaná neziskovka”.

Transparency International upozornila například na Babišův střet zájmů, které prošetřovala Evropská komise a rovněž také Městský úřad v Černošicích. Ten v lednu 2019 Babišovi za přestupek v podobě střetu zájmů uložil pokutu.

Babiš se odvolal, případem se tak zabývali krajští úředníci. Ti koncem března rozhodnutí černošické radnice zrušili a věc vrátili k novému projednání.