Zastavit příliv migrantů do Evropy pomocí střelby z kulometů nebo běžence násilně deportovat zpátky domů do jejich vlasti. To je řešení podle asistenta poslance Jaroslava Foldyny Michala Krafta. Ten v článku publikovaném na webu dále vyzval třeba k perzekuci příslušníků „invazní kultury“ nebo „invazního etnika“. Sám Foldyna tvrdí, že jeho asistent má sice zajímavé postoje, ale s tímto názorem prý nesouhlasí. 

Informoval o tom Denník N.

„Ptáte se na to, zda texty, které píšu, myslím vážně. Odpověď zní, že své texty myslím vážně, a to přesně tak, jak jsou formulovány mnou, nikoli někým jiným,“ odpověděl Kraft reportérům Deníku N na otázku, zda by český občan původem ze Sýrie, který neporušil žádný zákon, měl být násilně deportován.

Kraft v článku dále vyzval ke střelbě z kulometů na lodě s uprchlíky. Muslimové a migranti, kteří už v Evropě jsou, by podle něj měli být deportováni podobně jako sudetští Němci z poválečného Československa.

Napsal to na webu České společnosti pro civilizační studia, který založil sociolog Petr Hampl. Kromě něj ve spolku působí například člen rady ČTK Petr Žantovský nebo Michal Semín.

Podle experta na extremismus z Fakulty sociálních věd Karlovy univerzity Jana Charváta daný text dehumanizuje muslimy a imigranty.

Sám poslanec Foldyna názory svého asistenta odmítá.

„Střílet ty lidi, to ne. Odvézt, potopit loď a zavřít posádku, to určitě,“ řekl pro Denník n.

Vyjádření samotné mu ale tolik nevadí.

„Nevadí mi to, je to jeho věc, já to nepíšu.“

(pel)