U břehů Tuniska se utopilo celkem 72 migrantů, kteří se z Afriky vydali za lepším životem do Evropy. Další oběti k nim mohou přibýt. Jde o následek nehody lodi, která s běženci vyplula z Libye minulý týden a potopila se poblíž Tuniska. Na lodi bylo celkem 86 uprchlíků. Navzdory této tragické nehodě, která se může zařadit k těm úplně nejhorším, se do Evropy vydala z Libye další loď s migranty. 

Počet potvrzených obětí z lodi, která minulý týden vyplula z libyjského přístavu Zuára nedaleko hranic s Tuniskem, se vyhoupl na 72. Pobřežní stráž v pátek z moře vytáhla dalších 14 utonulých těl.

Celkem loď převážela 86 uprchlíků. Červený půlměsíc odhaduje, že konečný počet obětí přesáhne 80. Potom by se jednalo o jedno nejhorších lodních neštěstí týkajících se migrantů.

Tuniským rybářům se krátce po nehodě podařilo zachránit čtyři osoby, z nichž jedna po převozu do nemocnice zemřela. Potopená loď se podle přeživších potápěla několik hodin.

Libyjské západní pobřeží je jedním z hlavních míst, odkud afričtí migranti vyplouvají do Evropy, když nejčastějším cílem jejich mise je Itálie. Počet připlouvajících migrantů se však snižuje díky snahám italské vlády zamezit imigraci.

Dalších 23 migrantů vyplulo do Evropy

Libyjská pobřežní stráž nově zastavila plavidlo s 23 migranty, kteří pluli do Evropy. Mezi běženci byly dvě ženy. Migranti pocházejí z Egypta, Súdánu a Libye.

Uprchlíci byli zadrženi 28 kilometrů od pobřeží u ropného terminálu Mellitah. Nejprve byla migrantům podle libyjských úřadů poskytnuta humanitární a lékařská pomoc a následně byli převezeni do uprchlického tábora v severozápadním libyjském městě Závíja.

Právě z pobřeží Libye se lidé, kteří z Afriky prchají před válečnými konflikty a chudobou, snaží nejčastěji vyplout přes Středozemní moře do Evropy.

Při nebezpečné cestě na moři již utonuly tisíce migrantů. Libyjské úřady s pomocí EU zesílily snahy lodě s migranty mířícími do Evropy zastavit.

V Libyi od svržení dlouholetého vůdce Muammara Kaddáfího zápasí o moc 2 vlády. Úspěšnější je ta z východu země vedená generálem Chalífem Haftarem, kterou však mezinárodní společenství neuznalo.

Podporu OSN má vláda v Tripolisu. (sfr)