Komunisté budou tlačit na to, aby se schválený schodek státního rozpočtu pro rok 2019 snížil o 10 miliard, tedy z plánovaných 40 miliard na 30. (Ilustrační foto)

Komunisté trvají na snížení schodku státního rozpočtu ČR pro příští rok na 30 miliard korun. Ministerstvo financí ovšem počítá se schváleným deficitem 40 miliard, stejně jako v letošním roce. Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) o změně neuvažuje a uvedla, že peníze mohou jít na investice i na zvýšení platů ve státní správě. 

Šéfka rozpočtového výboru Miloslava Vostrá (KSČM) v diskuzním pořadu ČT upozornila, že komunisté nesouhlasí s plánovaným rozpočtem pro příští rok, který by mohl mít schodek 40 miliard korun.

„„Minus 40 miliard korun je pro nás těžko akceptovatelné,“ řekla.

KSČM je prý ochotna o návrhu ještě jednat.

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) však neuvažuje o tom, že by předložila rozpočet pro příští rok s nižším schodkem.

„Neuvažuji o tom. Jsou tady tlaky, samozřejmě. Ráda bych přidala třeba ještě do investic, to by také nebylo vůbec od věci při zpomalující ekonomice,“ uvedla Schillerová.

Komunisté pomohli Babišově vládě ANO a ČSSD schválit rozpočet pro rok 2019 a tolerují vládní koalici.

Schodek státního rozpočtu ČR v květnu 2019 stoupl o 21,1 miliardy na na 50,9 miliardy korun z dubnových 29,7 miliard.

Na letošní rok je schválen rozpočet se schodkem 40 miliard korun. Ministerstvo doufá, že v průběhu roku výběru DPH pomůže rozjezd 3. a 4. etapy EET, příslušná novela zákona ale ještě nebyla schválena.

(pel)