Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová složila slib do rukou předsedy Ústavního soudu SR. V závěru projevu poděkovala nejen ve slovenštině, ale také v romštině a češtině.

Zuzana Čaputová složila slib do rukou předsedy Ústavního soudu SR a stala se tak oficiálně první prezidentkou Slovenska. V závěru projevu poděkovala nejen ve slovenštině, ale také v romštině a češtině. Čaputová mimo jiné v řeči uvedla, že Slovensko potřebuje překonat rozdělení společnosti. 

„Potřebujeme překonat propasti, které jsme ve společnosti za uplynulá léta vyhloubili, a to mezi jednotlivými skupinami a názory, které reprezentují. Postoj k jinakosti, k jiné tradici, k jiné zkušenosti a k jinému názoru umíme vyjádřit i bez toho, abychom se dotýkali svobody a důstojnosti jiných,“ uvedla Čaputová.

V projevu vyzdvihla význam členství země v Evropské unii a v Severoatlantické alianci. EU označila za životní a hodnotový prostor Slovenska a NATO za obranný a bezpečnostní pilíř země.

Vyslovila se rovněž pro prosazení principu právního státu v běžném životě.

Ráda by se zasadila také o zpomalení a zvrácení globální změny klimatu.

V závěru svého projevu Čaputová poděkovala nejen ve slovenštině, ale i v jazycích národnostních menšin včetně češtiny a romštiny. Stejným způsobem vyjádřila vděk občanům země již po vítězství v rozhodujícím kole březnových prezidentských voleb.

Čaputová v březnových prezidentských volbách porazila místopředsedu Evropské komise Maroše Šefčoviče a stala se pátou hlavou státu od vzniku samostatné Slovenské republiky v roce 1993. Je první ženou v tomto úřadu. V aktuálním průzkumu veřejného mínění obsadila nová prezidentka druhé místo v popularitě, těsně za premiérem Petrem Pellegrinim.

(pel)