Vláda plánuje zdvojnásobit poplatek za vklad do katastru nemovitostí. Nyní se platí 1000 korun, nově by se cena zvýšila na 2 tisíce korun. Návrh se objevil v sazbovém daňovém balíčku, který vláda předložila Sněmovně. Vláda návrh na zvýšení poplatku obhajuje inflací nebo vyššími administrativními náklady, opozice s ním nesouhlasí.

„Mně to přijde neuvěřitelné,“ řekl poslanec ODS Vojtěch Munzar.

Vláda podle jeho slov už neví, kde by vytáhla další peníze od lidí. Vládní argument považuje za ne úplně férový v situaci, kdy vláda vybírá „nekřesťanské peníze“ na dani z nabytí nemovitých věcí a odmítá návrhy na zrušení této daně.

„Jeví se to jako pokus o zalátání deficitního rozpočtu. Otázkou je, zda s navýšením správního poplatku se dá očekávat i nárůst komfortu ve vztahu ke klientovi,“ řekla k navýšení platby za katastr poslankyně STAN Věra Kovářová.

„Přijde mi jako nesmyslný návrh. Jde to proti vizi uživatelsky přívětivého státu. Ve chvíli kdy se katastr digitalizuje, by měly náklady klesat, tak proč by se měl zvyšovat poplatek,“ řekl poslanec Pirátů Mikuláš Ferjenčík.

Součástí zmíněného balíčku je i zdanění výher nad 100 tisíc korun 15 procenty. (dd)