Střet zájmů premiéra Andreje Babiše oslabuje českou pozici v Bruselu, myslí si senátoři. Babiš místo jednání Senátu raději vyrazil na Baťův kanál...(Foto: Twitter Andrej Babiš)

Senátoři žádají zřízení dočasné komise Senátu k návrhům auditních zpráv Bruselu, které konstatují střet zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) a ministra zemědělství Miroslava Tomana (ČSSD). Podezření ze konfliktu zájmů podle senátorů oslabuje českou pozici na jednáních Evropské rady, zejména o příštím víceletém unijním rozpočtu. Babiš se z jednání omluvil a na sociálních sítích zveřejňoval fotografie z návštěvy Baťova kanálu.

Informoval o tom server iDnes.cz.

„Problém střetu zájmů je problém pana premiéra, nikoli naší republiky. Česká republika má problém právě kvůli premiérovi,“ uvedl senátor z Klubu liberální demokracie – Senátor 21 Tomáš Goláň pro iDnes.cz.

Celkem 53 ze 72 přítomných senátorů hlasovalo pro návrh, že problémy kolem střetu zájmů premiéra oslabují českou pozici při jednání Evropské rady.

Proti byl lidovec Jiří Čunek, který návrh označil za sebemrskačství.

Senátoři navíc chtějí zřízení dočasné komise Senátu k návrhům auditních zpráv Bruselu, které konstatují střet zájmů premiéra Babiše a ministra Tomana.

ODS požaduje, aby komise zajistila objektivní posouzení informací ohledně bruselského auditu.

Starostové a nezávislí vyzvali ministra Tomana, aby zveřejnil předběžný návrh auditní zprávy o dotacích do zemědělství. Chtějí také, aby Senátu celou věc objasnil zástupce Státního zemědělského intervenčního fondu.

Podle auditu Evropské komise je český premiér ve střetu zájmů. Česko by tak Bruselu mohlo vracet až 451 milionů korun, které holding Agrofert obdržel na dotacích.

Babiš opakovaně označil návrh auditní zprávy za pochybný a zdůraznil, že kvůli němu a Agrofertu se žádné evropské dotace vracet nebudou.

Tvrdí, že svým povinnostem dostál, když koncern převedl v roce 2017 do svěřenského fondu.

Normální vláda by po akcích „Milionu chvilek“ už dávno padla. Ale Babiš není jen politik

Vinen: Premiér Babiš je ve střetu zájmů, potvrdila Evropská komise. Babiš musí vrátit dotace

(pel)