Za 25 let existence vyrobila společnost PONY Auto Trend 24 tisíc spacích nástaveb a stejný počet spoilerových aeropacketů pro nákladní automobily. (Foto: IA SPACE MASTER)

Za 25 let existence vyrobila společnost PONY Auto Trend 24 tisíc spacích nástaveb a stejný počet spoilerových aeropacketů pro nákladní automobily. Dodává je pod obchodní značkou PONY FANTASY a ovládá zhruba 90 procent tuzemského trhu v tomto segmentu. Na začátku roku změnila firma z Hranic na Moravě majitele, přičemž noví vlastníci, čeští podnikatelé David Novák a Pavel Doležal, plánují do budoucna další zkvalitnění produkce, a především expanzi na zahraniční trhy.

Zakladatel společnosti Oldřich Sedláček našel v 90. letech volné místo na trhu. Výrobci menších nákladních automobilů spací kabiny a spoilery ke svým vozům nedodávají. Díky tomu se produkty PONY FANTASY prosadily a firma rostla.

Před časem se však zakladatel společnosti rozhodl, že ji prodá. Nakonec si jako vhodné partnery vybral Davida Nováka a Pavla Doležala, kteří společně úspěšně provozují firmu Fine Gusto, nejvýznamnějšího českého výrobce sušeného masa.

„Měl jsem možnost firmu prodat i lidem z oboru. Pro Davida s Pavlem jsem se nakonec rozhodl pro jejich mládí, odvahu a nápady. Cítil jsem v posledních letech, že firma se pod mým konzervativním vedením dostala na momentální možný vrchol. K dalšímu rozvoji potřebuje novou dynamiku a impulz. Ve svých nástupcích jsem poznal ty správné lidi, kteří to dokážou. První měsíce ukazují, že šlo o správnou volbu,“ řekl Oldřich Sedláček.

David Novák s Pavlem Doležalem již aktivně pracují na řadě nových projektů, které produkci PONY FANTASY posunou na vyšší úroveň.

Jedná se například o inovace v oblasti použitých materiálů ve výrobě, šíři výrobního portfolia a jejího zacílení, řešení logistiky i orientaci na vzdálené zahraniční trhy.

Foto: ISM AIRSPACE

„Samozřejmě chceme ve firmě ponechat vše, co funguje. Naším cílem je udržet náš dominantní podíl na trhu v České republice, kvalitní záruční i pozáruční servis, nadále chceme rozvíjet spolupráci s nástavbáři, kteří naše spací kabiny a spoilery prodávají. Vedle toho ale cítíme velký potenciál na vzdálených zahraničních trzích, jimž se firma dosud aktivně nevěnovala,“ uvedl Pavel Doležal, jeden z nových spolumajitelů.

Obchodní potenciál ještě zvyšuje relativně snadná přenositelnost výroby a možnost vybudování franšíz, jež by produkty PONY FANTASY mohly na základě licenčních smluv vyrábět a montovat prakticky kdekoli na světě.

Výhodou je, že po určité modifikaci lze spací kabiny a spoilery značky PONY FANTASY namontovat na libovolné značky aut této kategorie.

Spací kabiny PONY FANTASY představují pro řidiče možnost pohodlného přespání i strávení času povinných přestávek odpočinkem přímo ve svém voze. Jsou dostupné přímo z kabiny vozu, komfort zvyšují boční okénka, která zajišťují průvan za teplého počasí, nabízí se i vyhřívané kabiny.

Vzhledem k tomu, že jsou vyrobené z laminátu, jsou lehké. Další výhodou je jejich aerodynamický tvar, díky němuž automobily se spacími kabinami ušetří až jeden a půl litru pohonných hmot na 100 kilometrů. Také spoilerové packety svým aerodynamickým tvarem vozidlům uspoří zajímavou část paliva a zlepší jízdní vlastnosti vozidla.

(pel)