Státní kasa loni proplatila na dotacích více než 161 milionů korun Babišovu holdingu Agrofert. Peníze ani nechce od Bruselu proplatit...

Česká státní kasa loni vyplatila více než 161 milionů korun koncernu Agrofert na dotacích. Ministerstvo financí si však peníze zatím nenechalo od Evropské komise proplatit a neví ani, jak bude postupovat dál. Brusel navíc doposud ani nerozhodl, zda český premiér Andrej Babiš (ANO), který Agrofert vložil do svěřenského fondu, není ve střetu zájmů, a vyplácení dotací koncernu proto zatím pozastavil. 

Informoval o tom server iRozhlas.cz.

„Objem žádostí nepředložených Evropské komisi k proplacení je celkem 161 265 796 korun,“ upřesnil pro server mluvčí ministerstva Michal Žurovec.

Mezi projekty je i stomilionová dotace pro Penam na výrobu zdravějšího toastového chleba. Podnik peníze použil na Pekárnu Zelená louka v Herinku u Prahy, kde vznikla moderní linka na toastový chléb, který by podle vyjádření firmy měl být chutnější, zdravější a bez konzervantů.

Z celkové ceny 400 milionů korun šlo 100 milionů z evropských peněz.

Resort neupřesnil, jak bude dál postupovat. Záležet to bude na výsledcích auditu Evropské komise. Ta prošetřuje, zda Andrej Babiš neporušuje pravidla o střetu zájmů. Výsledky by měly být známé v druhé polovině května.

Pokud by Brusel proplacení dotací zamítl, muselo by ministerstvo financí rozhodnout, zda koncernu peníze nechá, nebo ji bude požadovat k proplacení.

Agrofert se odmítl vyjádřit do doby, než bude oznámen výsledek šetření Evropské komise ke střetu zájmů.

Zatím ale firmě tečou dotace dál, a to i přes fakt, že není vůbec jasné, zda EK do budoucna bude peníze proplácet.

Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) totiž prý nemá důvod přestat peníze Agrofertu vyplácet.

Mluvčí SZIF Vladimíra Nováková dodala, že fond nemá k dispozici stanovisko, že by došlo k porušení legislativy týkající se střetu zájmů, a to jak na úrovni Evropské unie tak národních orgánů.

Česko i nadále vyplácí Agrofertu dotace. I přes zákaz Evropské komise

Piráti kvůli Babišově střetu zájmů žalují Junckerovu Evropskou komisi za nečinnost

(pel)