Ministr zemědělství Miroslav Toman označil za nevýhodu řepky olejky to, že kvete žlutě a je v krajině příliš vidět. Toman sáhodlouze v rozhovoru pro Novinky hájil masivní pěstování řepky olejky v ČR i premiéra Babiše.

„Největší nevýhoda je, že kvete žlutě a všichni to vidí,“ uvedl Toman na konto řepky olejky, která je v Česku masivně pěstována částečně pro potravinářské účely a částečně pro energetické využití.

„A řepka kvete v období, kdy divoce rostoucí rostliny nekvetou v takovém rozsahu a je to zásobárna i pro včely, co se týká medu,“ podotkl dále.

Řepka olejka se v Česku pěstuje na výměře téměř 400 tisíc hektarů.

Toman argumentoval tím, že řepka je jedenáct měsíců na poli a vytváří pokryv poli, je zelená.

„Má druhý nejdelší kořenový systém po vojtěšce. Kořenový systém na sebe váže minerální látky, váže na sebe dusík a další věci a po sklizni zůstává v půdě. Zvyšuje podíl organické hmoty. Při sklizni velká část organické hmoty zůstává na půdě, takže se tam zaorává.“

„Je prokázáno, že plodiny, které jdou po řepce, mají o 10 až 15 procent větší výnos. Co se týče náročnosti, souhlasím s tím, že řepka je náročná plodina, co se týče ošetřování,“ uvedl dále Tomnan.

S tím, že se ministerstvo dohodlo se zemědělci, že před sklizní nesmí používat glyfosát.

„Takže se to omezilo, a to i u všech dalších plodin, které jsou potenciálně určené pro potravinářské využití,“ konstatoval Toman.

Podle ministra je řepka plodina, která zemědělcům „zabezpečuje nějakou stabilitu“.

„Pokud by o ni nebyl zájem, tak poklesne produkce. Na výrobu biopaliv se jí využívá jen jedna třetina. Dvě třetiny jdou na výrobu potravin a kosmetiky. Vyrábí se z toho olej, majonéza, dresinky.“

„Řepkový olej je lepší než slunečnicový olej, je vysoce kvalitní pro kuchyňské použití. Když bychom řepku neměli, bude se sem vozit palmový olej. Takže co, máme sem vozit palmový olej, proti kterému se protestuje?,“ zeptal se Toman.

Zdůraznil dále, že téma řepky je zneužíváno kvůli premiérovi Babišovi. Ten je kritizován za to, že na pěstování řepky vydělává Agrofert, který spadá do Babišova svěřenského fondu.

Z celkem 391 tisíc ha řepky činí třetina vyráběná výhradně pro biopaliva cca 130 tisíc ha. Znamená to, že se řepka olejka v Česku pěstuje výhradně pro energetické účely na ploše celkem cca 217 000 fotbalových hřišť (když 1 fotbalové hřiště má zhruba 0,6 ha)… (sfr)