Demonstrace na podporu Evropské unie (viz foto): podle průzkumů volby do Evropského parlamentu drtivě vyhrají prounijní strany.

Eurovolby zřejmě vyhrají prounijní strany. Podle serveru Politico by mohly v Evropském parlamentu, který má 751 křesel, získat kolem 460 mandátů, zatímco euroskeptické strany přibližně 260. Uvedl to vlivný server Politico. 

Euroskeptické strany by měly posílit, ale jen nepatrně.

Salviniho Evropská aliance pro lidi a národy (EAPN) podle nejnovější projekce serveru Politico získá ve volbách 71 mandátů a další nově vzniklá euroskeptická frakce italského Hnutí pěti hvězd a britské Strany pro brexit 44 křesel.

Na druhé straně je Evropská lidová strana (EPP), která jich má mít 170, a Progresivní aliance socialistů a demokratů v Evropském parlamentu (S&D) se 144 křesly.

Hnutí pěti hvězd bylo v Evropském parlamentu součástí hnutí, které kontrolovalo 42 křesel. A Salviniho aliance vystřídá starší Evropu národů a svobod (ENF), která má 37 poslanců.

Výrazně má posílit i Aliance liberálů a demokratů pro Evropu (ALDE), k níž se loni v listopadu připojilo hnutí francouzského prezidenta Emmanuela Macrona. Té nová projekce přisuzuje 104 mandátů.

Podle serveru Politico by proevropské frakce měly mít celkem okolo 460 mandátů a ty euroskeptické, včetně komunistů, 260 křesel.

V Británii vyhraje Farage

Eurovoleb se nakonec účastní i Velká Británie, kde se politici stále nedokázali shodnout na konečné podobě brexitu. Země dosud zůstává členem EU, a tak se musí i v ní volit do Evropského parlamentu. Byť na poslední chvíli.

Favoritem voleb tu je Strana pro brexit, kterou letos v lednu založil Nigel Farage, někdejší vůdce euroskeptické Strany nezávislosti Velké Británie (UKIP).

Průzkumy jí přisuzují 27 procent hlasů, a tedy 22 mandátů. UKIP získala v posledních eurovolbách v roce 2014 čtyřiadvacet křesel, a tak se očekává, že Farageův očekávaný úspěch mnoho nezmění.

Drtivý propad ovšem podle všeho čeká britské vládní konzervativce, kteří by měli ze současných 19 mandátů spadnout na pouhých devět. Mírně si podle průzkumu pohorší i opoziční labouristé.

V Česku rozhodne volební účast

V České republice má podle posledního průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) největší šance ANO premiéra Andreje Babiše. Vládní hnutí by mělo získat 28 procent hlasů, a tedy pět mandátů.

Daleko za ANO byla v průzkumu opoziční ODS s 12 a piráti s 10,5 procenta.

Sociální demokraty by volilo 8,5 procenta lidí. Podpora SPD, koalice Starostů (STAN) s TOP 09 i lidovců se pohybuje kolem 5 procent. (sfr)


VÍCE O TÉMATU EVROPSKÉ UNIE ČTĚTE ZDE:

Být či nebýt v Evropské unii? Členství v EU vytváří nesmiřitelné nepřátelství občanů

Vytrolená EU aneb jak ve volbách čelit čím dál nebezpečnějšímu Evropskému parlamentu