Polští příznivci Evropské unie vyšli do ulic, aby tak před eurovolbami oslavili členství Polska v EU.

„Evropský prezident“ Donald Tusk mobilizoval příznivce Evropské unie v rodném Polsku. Ve Varšavě na podporu EU pochodovalo 50 tisíc lidí, kteří tak slavili polské členství v Evropské unii. Evropská komise v současné době Polsku hrozí odebráním hlasovacích práv kvůli reformám soudního systému.

Pochod byl svolán týden před volbami do Evropského parlamentu, které podle průzkumů zřejmě ovládnou euroskeptici.

Cílem manifestace uspořádané opozičními proevropskými stranami byla oslava členství Polska v Evropské unii. Podle polského deníku Gazeta Wyborcza se pochodu účastnilo 50 tisíc lidí.

„Jsme hrdí na to, že jsme Poláci a zároveň Evropané, to patří k sobě a ne proti sobě,“ prohlásil na manifestaci předseda polských lidovců Wladyslaw Kosiniak-Kamysz. Jeho strana je členem Evropské koalice (KE), která kandiduje v eurovolbách.

Součástí této koalice jsou také mimo jiné středová Občanská platforma, největší polská opoziční strana, či liberální strana Moderní nebo Zelení.

Podle většiny průzkumů má však v Polsku největší šance vyhrát vládnoucí euroskeptické Právo a spravedlnost.

Sobotní pochod oslavující Evropskou unii přišel podpořit také předseda Evropské rady Donald Tusk i bývalí polští prezidenti Aleksander Kwaśniewski a Bronislaw Komorowski.

Pochodu se účastnili také aktivisté za práva sexuálních menšin. Ti jsou nespokojení s vlažným postojem proevropských stran k právům LGBT, při pochodu se proto snažili politiky žádat o zastoupení jejich agendy. (sfr)


VÍCE O TÉMATU EVROPSKÉ UNIE ČTĚTE ZDE:

Vytrolená EU aneb jak ve volbách čelit čím dál nebezpečnějšímu Evropskému parlamentu

Být či nebýt v Evropské unii? Členství v EU vytváří nesmiřitelné nepřátelství občanů