Policie ČR obvinila první osobu za schvalování březnových teroristických útoků v mešitách na Novém Zélandu, při nichž pravicový radikál zastřelil pět desítek lidí. Obviněnému hrozí až 15 let vězení. Policie vyšetřuje za stejný čin i další občany, u kterých však zatím není jasné, zda zahájí trestní stíhání. 

Informaci přinesl deník N.

Žalobce Martin Bílý z Vrchního státního zastupitelství v Praze potvrdil, že pražská policie zahájila trestní stíhání jedné osoby pro zločin podpory a propagace terorismu.

Obviněnému hrozí pět až patnáct let vězení nebo také propadnutí majetku.

Policie také zahájila trestní řízení kvůli dalším čtyřem příspěvkům, které se týkaly březnových útoků.

„Policie vede prověřování kvůli čtyřem příspěvkům, kterými měla být naplněna skutková podstata zločinu podpory a propagace terorismu. O tom, zda bude zahájeno trestní stíhání, či věc bude vyřízena jiným způsobem, nebylo doposud rozhodnuto,“ informoval Bílý.

Policie vysvětlila, že stále probíhá analýza jednotlivých vyjádření.

„Jde o takřka mravenčí práci, kdy specialisté z protiextremistického oddělení vyhodnocují obrovské množství dat a dávají je do jednotlivých souvislostí,“ uvedla mluvčí pražské policie Andrea Zoulová.

Pražská policie se údajně zabývá více než třemi desítkami případů schvalování útoku na sociálních sítích. Podobné množství příspěvků řeší i Národní centrála proti organizovanému zločinu.

Při střelbě v novozélandských mešitách zemřelo nejméně 49 lidí. Policie ČR po teroristickém útoku na mešity v novozélandském městě Christchurch oznámila, že prověřuje, zda se někteří lidé především na internetu a sociálních sítích nedopustili schvalování tohoto trestného činu. (sfr)