Žluté vesty obvinily francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, že "Notre-Dame nechal spálit", aby odvedl pozornost od zásadních problémů sužujících Francii.

Představitelé hnutí žlutých vest obvinili francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, že „Notre-Dame nechal spálit“, aby odvedl pozornost od zásadních problémů sužujících Francii. Podle žlutých vest prezident zneužil požáru k politickému účelu. Je to v pořadí už 23. protest hnutí proti reformní politice Macrona. 

Někteří z demonstrantů zapalovali ohně a házeli kameny na policisty. V plamenech se mimo jiné ocitl automobil, motorka a několik barikád.

Policisté proti protestujícím zakročili slzným plynem. Zadrženo bylo zatím 126 lidí.

V metropoli byly povoleny jenom 2 akce. Část pařížského metra zůstala uzavřená, platil zákaz pochodovat v okolí prezidentského paláce, po třídě Champs-Elysées i v blízkosti vyhořelé katedrály Notre-Dame.

Zástupcům žlutých vest je osudu této významné pařížské stavby líto. Zároveň jim ale vadí, že se našly miliardy eur na obnovu Notre-Dame, zatímco sociální požadavky hnutí zůstávají nevyslyšeny.

Demonstranty kromě jiného naštvalo i to, že prezident Emmanuel Macron kvůli požáru odložil plánované vystoupení, v němž měl ohlásit nová sociální opatření.

Podle žlutých vest prezident zneužil požáru k politickému účelu. Jedna ze skupin dokonce prezidenta obvinila, že „Notre-Dame nechal spálit“.

Protesty proběhly i v dalších francouzských městech. V celé zemi bylo připraveno zasáhnout 60 tisíc policistů.

(pel)