Evropská unie zavádí přísnější regulaci slevových akcí v obchodech.

Evropská unie začíná regulovat slevy v obchodech. Slevové akce obchodníků považuje Unie za nekalé praktiky. Evropský parlament přijal směrnici, která má zamezit „manipulaci s cenami“ v obchodech při slevových akcích. Směrnice ustanovuje mnohem přísnější pravidla. Každá změna ceny ceny bude muset být jasně stanovena.

Evropská unie označila za podvodné praktiky jednání obchodů, které při slevových akcích záměrně nadsazují „původní“ cenu tak, aby se sleva jevila jako lákavější.

Nový regulační „balíček“ přijatý Evropským parlamentem chce „podvodné praktiky“ kontrolovat v mnohem širším spektru.

„Parlamentem schválená směrnice, která je součástí balíčku s názvem Nová politika pro spotřebitele, novelizuje aktuální směrnice o nekalých obchodních praktikách, o právech spotřebitelů, o nepřiměřených smluvních podmínkách a o označování cen výrobků,“ uvedl Evropský parlament.

Opatření bude muset ještě schválit Evropská rada (tedy ministři členských zemí).

Podle nejnovějších statistických zkoumání Češi nakoupili 48 % veškerého spotřebního zboží za zlevněnou respektive akční cenu.

I v současnosti už ceny v tuzemských obchodech kontroluje Česká obchodní inspekce (ČOI). Ta při slevových akcích hlídá, jestli původní cena odpovídá skutečné ceně, za níž se zboží prodávalo.

ČOI tvrdí, že sleva má být odvozována z ceny, za kterou bylo zboží skutečně prodáváno, nikoli z doporučených spotřebitelských cen uváděných výrobcem.

V realitě však stačí nabízet zboží za astronomickou cenu třeba jen den, a pak už lze vylepovat cenovky s výraznými slevami.

Mnozí obchodníci se i tak dopouštějí pochybení a a na cenovky uvádějí rovnou zlevněné ceny. Pokud ČOI takové jednání zjistí, hrozí obchodům drastické pokuty. (sfr)