Státní dluh ČR prudce stoupl. Zadlužení v přepočtu na jednoho obyvatele Česka stouplo na téměř 163 tisíc Kč.

Státní dluh ČR v 1. čtvrtletí roku 2019 razantně stoupl o 109,6 miliardy na 1,732 bilionu korun. Důvodem nárůstu dluhu byla snaha ministerstva financí získat peníze za výhodných podmínek na plánované splátky státních dluhopisů v dubnu a červenci. Na každého obyvatele Česka tak hypoteticky připadá dluh zhruba 162.600 korun.

O zvýšení dluhu informovalo ministerstvo financí.

„Samotné zvýšení nominální výše státního dluhu v prvním čtvrtletí je běžným jevem, který je způsoben časovým nesouladem emisní činnosti a splátek státních dluhopisů v průběhu roku a nijak nevypovídá o trendu zadlužování země,“ vysvětlil Petr Pavelek z resortu financí.

Podle něho tak jako každý rok jeho resort průběžně reaguje na situaci na finančních trzích. Podle resortu státní dluh dlouhodobě klesá.

Ministerstvo v prvním čtvrtletí roku prodalo střednědobé a dlouhodobé státní dluhopisy v domácí měně za 115,8 miliardy korun.

„V prvním čtvrtletí roku tak stát pokryl téměř polovinu splátek státního dluhu v domácí měně, které je nutné v tomto roce uhradit,“ uvedlo.

Ve čtvrtletí stát poprvé vydal dluhopisy v eurech. Celkem již prodal dluhopisy za 450 milionů eur. Jejich průměrný výnos je přitom záporný. Což znamená, že investoři fakticky platí státu za to, že mu půjčili peníze…

Státní dluh je tvořen dluhy vlády a vzniká především hromaděním schodků státního rozpočtu. Financován je pokladními poukázkami, státními dluhopisy, přímými půjčkami nebo půjčkami od Evropské investiční banky. (sfr)